Foto: Shutterstock

Poljoprivredni proizvođači Srbije, koji su prošle godine protestovali, nezadovoljni odnosom države prema toj grani privrede, uputiće početkom naredne nedelje, dopis vladi Srbije i resornom ministarstvu u kome traže razjašnjenje oko problema sa upisom parcela u e-agrar i obavestiće je da ne žele formiranje privredne komore.

To su zaključci sinoćnjeg sastanka sedam udruženja – Udruženja Stig, Naše mleko, Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, udruženja Složni pidikanci, Brestovački ratari, Sabora proizvođača agroprivrede Srbije i Udruženja poljoprivrednika Subotice.

Predsednik subotičkog udruženja Miroslav Matković rekao je danas za Betu da su do 17. decembra, kada su održani parlamentarni i lokalni izbori, mogle da se upisuju u e-agrar i parcele za koje ne postoje ugovori o zakupu, uz izjavu o materijalnoj i krivičnoj odgovornosti zakupca, a od 18. decembra prošle godine traži se overa ugovora kod notara.

Miroslav Matković, Foto: Printscreen/RTS

„To znači da se mora sklopiti ugovor sa vlasnikom zemljišta koje je uzeto u zakup, što je veliki problem jer su oni ili u inostranstvu ili nije sprovedena ostavinska rasprava ili jednostavno ne žele, a bez tog ugovora ne može da se registruje parcela u e-agraru, a ni dobije subvencija po hektaru“, rekao je Matković.

Dodao je da je taj problem sa sklapanjem ugovora sa vlasnicima zakupljenog zemljišta naročito izražen u požarevačkom kraju i u Šumadiji, a procena je to nije moguće i za oko 10 odsto parcela u Vojvodini.

Naveo je da su ta udruženja i protiv formiranja privredne komore za poljoprivrednike jer je na sastanku sa premijerkom u tehničkom mandatu Anom Brnabić i resornom ministarskom Jelenom Tanasković, 26. decembra prošle godine, prisustvovalo više od 60 udruženja poljoprivrednika, među kojima je bilo i davno formiranih, a neaktivnih, pa postoji bojazan da će i komora biti sastavljena od takvih udruženja i udruženja bliskih vlasti.

Pročitajte još

Takva udruženja u komori bi, prema njegovim rečima, uticala na donošenje odluka i manipulisala zahtevima nezadovoljnih poljoprivrednika, a stopirala funkcionisanje udruženja.

Matković je rekao da je zahtev sedam udruženja i da se dozvoli neograničeno točenje dizela na pumpama do ispunjenja kvote koja im pripada za registrovane poljoprivredne površine do 100 hektara i do 100 litara po hektaru.

Istakao je da je nekoliko meseci, krajem prošle godine, na pumpi moglo da se natoči, umesto 120 litara dizela dnevno, 400 litara, ali da ima rezervoara u mašinama koji imaju veću litražu i zbog tog normativa ne mogu da se napune, već moraju da dolaze dva dana.

Poljoprivreda Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

On je rekao da je na sastancima sa Brnabić tokom prošle godine najavljeno da bi javni poziv za podnošenje zahteva za subvencije po hektaru u ovoj godini trebalo da se raspiše krajem januara ove godine, poziv bi trebalo da traje dve nedelje, pa ko ne registruje parcele do javnog poziva, neće steći pravo na subvencije. ; Samo je za vreme trajanja pandemije korona virusa, registrovani poljoprivrednik, kako je rekao, automatski dobijao subvencije po hektaru za prijavljene parcele, a sada će morati da podnese zahtev.

Matković je rekao da još ima poljoprivrednika koji nisu dobili subvencije po hektaru za prošlu godinu u iznosu od 18.000 dinara.

„Na sastancima prošle godine sa Brnabić i ministarskom poljoprivrede Jelenom Tanasković rečeno nam je da subvencije po hektaru nisu isplaćene za još oko 6.000 domaćinstava. Danas sam zvao Upravu za agrarna plaćanja i rekli su da je problem do finansija i da se strpimo“, rekao je Matković.

BONUS VIDEO Šta kažu poljoprivrednici nakon maratonskog sastanka s premijerkom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare