Foto: Slavica Panić/Filip Krainčanić/Nova.rs/Shutterstock/DMZ001

Prijava za vaučere za subvencionisani odmor u Srbiji su završene - za dva dana prijavilo se 100.000 ljudi. Vrednost vaučera je 5.000 dinara, a za taj novac građani mogu da plate tri noćenja u Vrnjačkoj banji, dva na Zlatiboru, Divčibarama ili u Sokobanji, dok će turisti koji odu na Kopaonik morati da doplate i za samo jednu noć.

Građanima je na raspolaganju bilo 100.000 vaučera vrednosti po 5.000 dinara. Ova vrsta subvencije može da se iskoristi za putovanje koje će trajati najmanje pet noćenja.

Putovanje turisti Foto:EPA-EFE/ANDRE COELHO

Proverili smo koje su popularne lokacije za turizam u Srbiji, za koje su građani i do sada koristili vaučere, kako bismo videli koliko će građani morati da doplate za svoj odmor.

Zlatibor

Najviše građana Srbije je tokom prošle godine svoje vaučere iskoristilo za putovanje na Zlatibor.

PROČITAJTE JOŠ

U zavisnosti od hotela, vrste sobe i datuma putovanja, variraju i cene. Jedna od povoljnih opcija košta 2.300 dinara po noćenju.

Foto:Shutterstock

Najskuplja varijanta na Zlatiboru, među ponuđenim hotelima, košta 14.000 dinara po noćenju.

To znači da vaučer za jednu osobu može da „pokrije“ dva noćenja noćenja, i to najjeftiniju opciju. Koja god da je cena noćenja, korisnik vaučera će morati da doplati od 6.500, pa sve do 65.000 dinara, s obzirom na to da je jedan od uslova za korišćenje vaučera da odmor traje barem pet noćenja.

Sokobanja

Veliki broj hotela i drugih vrsta smeštaja u jednoj od najpopularnijih banja u Srbiji učestvuje u programu subvencionisanog odmora. Jedna od povoljnijih opcija u Sokobanji je konak sa apartmanima, gde je najjeftinija opcija 1.750 dinara po noćenju. Među najskupljim opcijama pronašli smo smeštaj koji za jednu noć košta 7.000 dinara.

Sokobanja Foto: Shutterstock/Milos Momcilovic

To znači vaučer može da pokrije dva puna noćenja, ukoliko se odabere najpovoljnija opcija.

Pored hotela, na Kopaoniku su izuzetno skupi i restorani, a računi od po nekoliko desetina hiljada dinara nisu retkost.

Tako je u jednom od skupljih restorana na ovoj popularnoj destinaciji porcija pohovane piletine 1.490 dinara, litar vode skoro 600, a file lososa 2.900.

Takođe, u jednom kafiću na Kopaoniku, kafa košta od 295 do 395 dinara, kuvano vino 420, dok je cena najjeftinijeg piva 425 dinara.

U svakom slučaju, i na ovoj lokaciji doplata je neophodna, a ona može da ide od 3.750 do 30.000 dinara.

Vrnjačka banja

Treća na listi top lokacija za vaučere je Vrnjačka banja. Najpovoljnija opcija na ovoj turističkoj destinaciji je noćenje koje košta 1.400 dinara.

Foto:Shutterstock

S druge strane, jedna od najskupljih varijatni košta 7.600 dinara po noćenju.

Dakle, korisniku koji odabere najpovoljniji smeštaj u Vrnjačkoj banji, vaučer će pokriti tri noćenja. U ovoj varijanti, turista će morati da doplati najmanje do sada – 2.000 dinara kako bi ostavrio uslov za vaučer. S druge strane, onaj ko odabere najskuplju opciju, moraće da doplati još 33.000 dinara.

Divčibare

Najpovoljniju ponudu na ovoj popularnoj turističkoj destinaciji pronašli smo u jednoj vili. Tu postoji opcija noćenja koja košta oko 2.350 dinara. S druge strane, najskuplja opcija je noćenje u hotelu koje košta 12.000 dinara. Dakle, vaučer će pokriti dve noći u najpovoljnijoj varijanti, ali korisnik će u svakom slučaju morati da doplati.

U najpovoljnijem slučaju, doplata će iznositi 6.750 dinara, a u najskupljem – 55.000.

Kopaonik

U top pet popularnih lokacija za odmor u Srbiji ušao je i Kopaonik.

Kopaonik
Kopaonik; Foto: Ivan Spasic / Alamy / Alamy / Profimedia

Kopaonik je poznat kao skupo mesto za odmor, a to potvđuju i cene u hotelima koji učestvuju u programu subvencija.

Foto: Shutterstock

Jedna od najpovoljnijih opcija je noćenje koje košta 5.600 dinara, dok je šampion skupoće hotel u kojem noć košta 19.400 dinara.

Dakle, vaučer na ovoj planini može u celosti da pokrije nijedno noćenje.

Za odmor od pet noćenja, korisnik vaučera mroaće da doplati između 23.000 i čak 92.000 dinara.

BONUS VIDEO Ko je oduševljen, a ko nezadovoljan turističkim vaučerima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare