Foto: Promo

Velika retrospektivna izložba posvećena stogodišnjici rođenja velikana srpske i jugoslovenske arhitekture Bogdanu Bogdanoviću "Večito" biće otvorena 9. decembra u 18 časova u Sremskoj Mitrovici, u Baroknoj sali Muzeja Srema, saopštili su organizatori.

Nakon postavke posvećene veku od rođenja velikog umetnika u Beogradu, koja je bila otvorena krajem septembra, izložba „nastavlja život“ u gradovima u kojima se nalaze memorijali Bogdana Bogdanovića.

Na svakom od novih „lokacija“ postavke priređuje se i novi, dodatni korpus izložbe posvećen tamošnjem spomeniku, uz seriju predavanja i radionica. Izložba u Sremskoj Mitrovici tako tretira celokupno stvaralaštvo arhitekte i čini je, kako objašnjava autorka i kustoskinja mr Mare Janakova Grujić, četiri korpusa: veliki eksponati monografski posvećeni svakom Bogdanovićevom memorijalu – u neuobičajenoj formi velikih krugova; izložbene vitrine sa Bogdanovićevim književnim stvaralaštvom; panoi sa topografskom mapom Bogdanovićevih dela na prostoru SFRJ, hronološkom kartom, bibliografijom i detaljnim pregledom izložbene aktivnosti, postavka monografski posvećena Spomen-groblju u Sremskoj Mitrovici.

Multimedijalni film u trajanju od 82 minuta, koncipiran kao virtuelna poseta svakog Bogdanovićevih dela na terenu – sa zemlje i iz vazduha, peti je segment postavke.

Foto: Promo

Izložba „Večito“ u Sremskoj Mitrovici realizuje se zahvaljujući saradnji s lokalnim stručnjacima i institucijama kulture, i nadovezuje na jubilej osamdesetogodišnjice stradanja Sremaca od nemačkog okupatora 1942. godine.

Bogdan Bogdanović, rođen u Beogradu 20. avgusta 1922. godine, bio je, podsetimo, srpski arhitekta, graditelj, umetnik, filozof, pripovedač i profesor Beogradskog univerziteta. Bio je i gradonačelnik Beograda od 1982. do 1986. godine. Jedan je od najznačajnijih neimara memorijalne arhitekture, spomen-obeležja podignutih u drugoj polovini 20. veka, žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu na ovom tlu. Najznačajniji spomenici Bogdana Bogdanovića nalaze se u Beogradu, Jasenovcu, Garavicama, Prilepu, Mostaru, Kruševcu i Leskovcu.

Arhitekta Bogdan Bogdanović Foto: Youtube/RTS 3

Preminuo je 18. juna 2010. u 87. godini u Beču, u kojem je sa suprugom živeo u egzilu od 1993.

Bonus video: Izložba Pijaniste u Haosu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar