Arhitekta Bogdan Bogdanović Foto: Youtube/RTS 3

Izložba pod nazivom "Sto godina od rođenja arhitekte Bogdana Bogdanovića" otvorena je sinoć u Biblioteci Grada Beograda.

Organizatori događaja istakli su da su kroz ovu izložbu koristili Bogdanovo otkriće da se „oblacima može govoriti… bezmalo kao nekim nemuštim jezikom“.

Govoreći o arhitekti Bogdanu Bogdanoviću, autorka izložbe Mare Janakova Grujić, istakla je maestralnost cenjenog stvaraoca.

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

„U svom predanom neimarskom poslu, hteo je da se iz arhitekture čuje zvuk. Taj zvuk je počinjao šestarom, magijskim alatom, „spravom koja iznova rađa svet“. Potom se orion deletima i batima klesara na gradilištima. Bio je sastavni deo svih svetova koji su se rađali na sagrađenim spomenicima“, rekla je Janakova Grujić za Tanjug.

Ona je istakla da je reč o velikom jubileju, stogodišnjici od rođenja velikog jugoslovenskog i srpskog arhitekte Bogdana Bogdanovića.

„Ova izložba predstavlja rezultat višegodišnjeg rada. Na zidovima se mogu videti neimarski radovi ovog arhitekte, a u vitrinama se nalase njegova književna dela, tu je, takođe, i film koji ide na ekranu koji je nastao sa snimanja i marljivog obilaženja svih spomenika koje je ovaj veliki umetnik ustavio iza sebe“, rekla je autorka izložbe.

Izložba pripada Danima evropske baštine, a zajednička tema je „Održivo nasleđe“.

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

Čitava izložba se oslanja na magijsko, simoličko značenje kruga, koje je bilo izuzetno značajno za Bogdanovića.

„Krug je jedna od prvih apstrakcija čovekovih, prva potvrda njegovog razuma i njegove snage uopštavanja. Davno je čovek posegnuo za ovim znakom jer je u njemu osetio nešto apsolutno i superiorno“, govorio je Bogdanović, koji je pored ostalog bio i gradonačelnik Beograda od 1982. do 1986. godine.

Bonus video: Izložba Andreja Josifovskog Pijaniste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar