Foto:amer ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

Na aukciji umetničke zbirke suosnivača Majkrosofta Pola Alena postignut je istorijski rekord. Dela Van Goga, Sezana i Gogena prodata su za više od 1.5 milijardi dolara. I to je samo početak! Za danas je zakazan drugi deo javnog nadmetanja na kojem će biti ponuđeno ukupno 150 dela u njujorškom Kristiju.

Rezultat ove aukcije je najveća suma ikada postignuta za prodaju kolekcije jednog vlasnika. Umetnine, koje su pripadale Polu Alenu premašile su cifru od 922 miliona dolara za koliko je prodata kolekcija nekadašnjeg bračnog para Maklou u Sotbiju ranije ove godine, i onu od 835 miliona dolara prikupljenih tokom prodaje zbirke Dejvida Rokfelera u kući Kristi 2018.

– Uprkos privrednoj nesigurnosti zbog rata u Ukrajini i inflacije, pet slika je „ušlo“ u malu grupu dela prodatih na aukciji za više od 100 miliona dolara održanoj u Rokfelerovom centru na Menhetnu, što je potvrda da tržište umetnina i dalje napreduje. Ako je ikada postojao znak da je bogatstvo milijardera izolovano od ekonomske krize, to su bili rezultati ove večeri – izjavio je kolekcionar Alberto Mugrabi za „ARTnews“, dodajući da nadmetanje nije pokazalo „znakove recesije“.

Najskuplja među delima jeste ona koju je potpisao Žorž-Pjer Sera. Slika „Pozerke, zajedno (mala verzija)“ iz 1888. smatra se remek-delom poentilizma, i prodata je za 149.24 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća Kristi.

Foto:amer ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

Prihod od prodaje ići će u dobrotvorne svrhe. Uprkos svađi s Bilom Gejtsom, s kojim je 1975. osnovao Majkrosoft, američki milijarder Pol Alen se 2009. pismeno obavezao da će većinu svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe. Tokom prodaje u Kristiju oboreno je 20 rekorda i to onih vezanih za sam vrh umetnosti – od Gustava Klimta do Endrua Vajeta.

Skulptura Alberta Đakometija „Venecijanka III“ prodata je za 25 miliona dolara. Skulptura nemačko-američkog umetnika Maksa Ernsta „Igra kralja i kraljice“ prodata je za 24.3 miliona dolara, a na aukciji su se našla i dela slikara poput Dijega Rivere, Lusijana Frojda, Vinsenta Van Goga i Pola Gogena, čija je slika iz tahićanskog razdoblja „Majčinstvo II“ (1899) prodata za 105.3 miliona dolara. Delo Gistava Klimta „Bukova šuma“ postiglo je cenu od 104.5 miliona dolara, što je još jedan rekord.

Ova aukcija svedoči o kvalitetu zbirke koju je sakupio Pol Alen, milijarder sa širokim poljem interesovanja, koji je u rodnom Sijetlu osnovao muzej pop kulture i posedovao nekoliko sportskih franšiza, pa tako i Sijetl Sihokse. Stručnjaci ove aukcijske kuće ističu da je umetnost više nego ikada sigurno mesto za ulaganje, uprkos nesigurnim privrednim prilikama.

Foto:amer ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

– Ima više milijardera nego remek-dela na tržištu i potražnja je veoma raznolika, uz sve veću prisutnost klijenata iz Azije i s Bliskog istoka – rekao je Edrijen Majer, stručnjak za modernu umetnost u Kristiju. Među glavnim kolekcionarima koji su popunjavali aukcijsku publiku bili su Bret Gorvi, Dominik Levi, Filip Hofman i Lari Gagosijan.

Sa prečnikom od 60 cm, slika Bogorodice i Hrista u detinjstvu Sandra Botičelija, pod nazivom „Madonna of the Magnificat“, bila je među retkim radovima starih majstora. Proizvedena kasnih 1480-ih, u vreme kada je Botičelijev rad napredovao, slika je koštala 42 miliona dolara – iznad procene od 40 miliona dolara.

Foto:Andrew Wyeth’s Day Dream (1980). Foto: Courtesy Christie’s.

Borba u nadmetanju rezultirala je time da slika Endrua Vajeta „Day dream“ (1980) bude prodata za 20 miliona dolara – što je zapanjujuća cifra za delo procenjeno na dva miliona dolara. Slika, voajeristički pogled na golu ženu koja spava na krevetu iza prozračnog baldahina, bila je, prema rečima savetnice za umetnost u Njujorku Erike Semjuels, „noćno iznenađenje“!

Bonus video: Portret Merilin Monro Endija Vorhola prodat za rekordnu sumu na aukciji u Njujorku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar