Foto:JAIME RAZURI / AFP / Profimedia

"Sotbi" je najavio aukciju "kakva se događa jednom u životu" i priliku za kolekcionare da u svoje vredne knjige uvrste i posebno izdanje "Don Kihota" i zbirku priča Migela de Servantesa koje se trenutno procenjuju na 900.000 evra.

Jednog dana ranih 1930. mladi bolivijski diplomata po imenu Horhe Ortiz Linares ušao je u čuvenu knjižaru „Maggs Bros“ u Londonu da pita da li možda imaju posebno fino izdanje „Don Kihota“ na prodaju. Ali, čak i za Ortiza Linaresa – posvećenog bibliofila koji je takođe bio zet Simona Patinja, bolivijskog magnata zvanog andski Rokfeler – odgovor je bio ljubazno ne. Čovek iz „Magsa“ jeste, međutim, stavio ime na listu čekanja i obećao da će stupiti u kontakt ako se takva kopija ikada materijalizuje, piše „Gardijan“.

Dve godine kasnije, isti asistent pozvao je Ortiza Linaresa u Pariz sa dobrim vestima. Diplomata je preleteo Lamanš i 21. decembra 1936. nabavio neverovatno retko izdanje „Don Kihota“, kao i prvo izdanje zbirke kratkih priča Migela de Servantesa „Novelas ejemplares“ (Uzorne priče).

The Don Quixote Foto:Sotheby’s / ArtDigital Studio

Četiri stotine godina nakon što su štampane u Madridu i skoro vek nakon što ih je kupio Ortiz Linares, očekuje se da će knjige koštati do 900.000 evra kada ih Sotbi u decembru proda na aukciji u Parizu, sa „Don Kihotom“ koji je procenjen na 400.000 do 600.000 evra.

Prema Žan-Batistu de Projartu, stručnjaku za antikvarne knjige, „Kihot“ Ortiza Linaresa je najređi i najbolji primer koji je stigao na tržište poslednjih decenija. Servantesova originalna priča o provincijskom plemiću koji se bori sa vetrenjačama objavljena je u dva dela 1605. i 1615. godine i doživela je razna izdanja pre nego što je njen autor umro 1616.

Foto:Shutterstock

Set Ortiza Linaresa sastoji se od trećeg izdanja prve knjige iz 1608. godine, koje je autor izmenio da bi ispravio ranije greške i prvo izdanje druge knjige iz 1615. godine.

– Izdanje iz 1608. je poslednje koje je Servantes proverio i revidirao. To je dobra verzija teksta. Nešto je poput čuda pronaći veoma dragocenu knjigu koja nije bila na tržištu više od 70 godina – i da ta knjiga bude u jednoj od najboljih mogućih kombinacija o kojima možete da sanjate, imajući oba teksta u sličnom povezu – čak i ako to nije prvo izdanje prvog dela – rekao je Projart.

Foto:Juan Aunion / Alamy / Alamy / Profimedia

Komplet je uvezan u Englesku krajem 17. veka i činio je deo zbirke iz 18. veka poslanika iz Jorkšira Bejlbija Tompsona. Ostao je u njegovoj porodici sve dok imanje nije rasprodato 1930-ih. Linaresov primerak „Novelas ejemplares“ opisan je u Magsovom katalogu iz 1936. godine kao „retko prvo izdanje… najvažnija tačka kada je reč o novelama u 17. veku“.

Iako manje slavne od avantura zalutalog viteza, kratke priče nude iskrivljene i pronicljive komentare o ljubavi, životu, pohlepi i društvu. Oni takođe uključuju „Dogs’ Colloquy“ promišljen razgovor između dva psa.

– Novele su izuzetno moderne i danas ih je lakše čitati od „Kihota“ – rekao je Projart.

Servantesova dela nisu jedino blago Ortiza Linaresa koje se nudi na prodaju. Bolivijac, koga Projart naziva „veoma obrazovanim čovekom i veoma talentovanim diplomatom“, takođe je sakupljao francusku literaturu i dela koja se odnose na Južnu Ameriku. Iako „Kihot“ Ortiza Linaresa možda neće dostići 1.65 miliona dolara koliko je serija prvih izdanja iz 1605. i 1615. iznosila u Njujorku 1989. godine, Sotbi ističe da je ovo ipak jedinstvena ponuda.

Foto:Album – ASF / Album / Profimedia

– Prilika kao što je ova, da se nabavi par ranih izdanja, koja su nestala tako davno i sa zajedničkim poreklom koja seže najmanje tri veka unazad, za većinu kolekcionara se pojavljuje samo jednom u životu – rekla je En Hajlbron, šef odeljenja knjiga i rukopisa u Sotbiju u Francuskoj.

Za Projarta, ovaj „Kihot“ predstavlja i više od samo veoma skupog, veoma lepo ukoričenog skupa Servantesovih razmišljanja o književnosti, stvarnosti, ludilu, časti, dužnosti i avanturi.

– Reputacija univerzalnog pisca poput Servantesa ili Šekspira takođe zavisi od toga šta čuvamo od njih. Čuvanje prvog, ili najboljeg mogućeg izdanja njihovih tekstova, predstavlja temelj njihove slave. Ove knjige treba sačuvati jer u svakom primerku ima nešto što naučnici mogu da shvate i otkriju. Pokazuju da je Servantes još uvek ovde kao kada je objavljen – smatra Projarta.

Bonus video: Autoportret Fride Kalo prodat za rekordnu sumu u Sotbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare