Pol Alen Foto: MCT / Newscom / Profimedia

Licitacija dragulja likovne umetnosti, među kojima su Botičelijeve i Renoarove slike, iz kolekcije Pola Alena, procenjena na milijardu dolara, zakazana je za novembar u njujorškom Kristiju.

– Kada ste okruženi remek-delima umetnosti, nema lepšeg života – govorio je američki milijarder, filantrop, osnivač Majkrosofta i kolekcionar Pol Alen.

Američki biznismen, osim što je imao njuh za inovacije, pokrenuvši s Bilom Gejtsom kompaniju Majkrosoft, obožavao je likovnu umetnost. Pokojni milijarder nije se ograničavao na periode ili žanrove, već je voleo sve – od starih majstora, preko impresionista, do savremene umetnosti.

I tokom godina napravio je jednu od najznačajnijih privatnih zbirki umetnina, u kojoj su se nalazila dela Gogena, Van Goga, Manea, Renoara, Kanaleta, Brojgela, do Gustava Klimta, Marka Rotka, Rihtera ili Edvarda Hopera.

I veliki deo impresivne Alenove kolekcije „ide na doboš“. Za novembar je u aukcijskoj kući Kristi zakazano javno nadmetanje za dela koja su krasila Alenove domove, onih koji su potpisali Botičeli, Renoar, Dejvid Hokni ili Roj Lihtenštajn. Kolekcija je procenjena na milijardu dolara, a sav prihod od licitacije ići će u dobrotvorne svrhe, najavili su, kako je preneo „Art njuz„, iz njujorškog ogranka Kristija.

„La Montagne Sainte-Victoire“, Sezan Foto: Ton Koene / Zuma Press / Profimedia

Na aukciji, koju svetski mediji zbog procenjene svote novca nazivaju najvećom u istoriji, naći će se 150 dela koja su nastajala u rasponu od čak 500 godina. Među njima je i slika „La Montagne Sainte-Victoire“ Pola Sezana, koja je procenjena na više od stotinu miliona dolara. Za upola manju cifru nudi se delo Džaspera Džonsa iz 1960. godine „Small False Start“…

Novembarska aukcija u Kristiju, prema rečima direktora ove kuće, Giljema Čerutija, biće jedistvena:

False Start Džasper Džons Foto: akg-images / Profimedia

– Ovakvu aukciju svet još nije video. Inspirativna ličnost Pola Alena, neverovatan kvalitet i raznolikost dela, posvećenost filantropiji, stvaraju unikatnu kombinaciju zbog čega će javno nadmetanje za kolekciju Pola Alena biti događaj epskih razmera – izjavio je Čeruti, dodavši kako je za osnivača Majkrosofta umetnost u isto vreme bila „emotivna i analitička stvar“.

Sestra pokojnog kolekcionara i biznismena Džodi Alen istakla je kako zbirka umetnina „svojom mističnošću i lepotom odražava svu različitost Alenovih interesovanja“.

Pol Alen Foto: Mat Hayward / Getty images / Profimedia

Pol Alen, koji je sa Bilom Gejtsom osnovao Majkrosoft 1975. godine, povukao se iz upravljanja tehnološkim gigantom 1983. ne samo zbog sve lošijih odnosa sa poslovnim partnerom, već i zbog toga što mu je dijagnostikovan Hočkinov limfom.

Ostao je u Upravnom odboru kompanije sve do 2000. godine, a u međuvremenu je sa sestrom Džodi osnovao privatnu firmu „Vulcan Inc“, no imao je deonice i u brojnim drugim američkim kompanijama. Osnovao je i sijetlski Muzej pop kulture, a pokrenuo je i Sajam umetnosti u tom gradu.

Iako su 2009. svetski mediji preneli da se, zahvaljujući invazivnim tretmanima, izborio s Hočkinovim limfomom, devet godina kasnije preminuo je od ove bolesti. Imao je 65 godina.

Kao veliki filantrop nekoliko godina pre smrti izjavio je kako će većina njegovog bogatstva biti donirana humanitarnim organizacijama. U trenutku smrti na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu nalazio se na 37. mestu s imetkom od 26 milijardi dolara…

Bonus video: Portret Merilin Monro Endija Vorhola prodat za rekordnu sumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar