Foto: Promo

Promocija knjige Vladimira Krivošejeva i Radeta Ristanovića "Okupirana kultura" biće održana sutra u 18.30 u Galeriji 73, na Banovom brdu, u okviru tribine "Beograd za početnike".

Koji muzeji su radili u okupiranoj Srbiji i kakva im je bila delatnost? Kako su se borili sa opštom nemaštinom nastojeći da održe i minimum rada? Kako je izgledao svakodnevni život u muzejima? Koja kulturna dobra su nacisti ukrali i uništili? Kakva je bila sudbina pokretnih kulturnih dobara prilikom nemačkog bombardovanja 1941. i savezničkog 1944. godine? Kakav je bio odnos posleratnih vlasti prema ovim institucijama?

Foto: Promo

Ovo su neka od pitanja na koja odgovore traži i daje iz štampe nedavno izašla monografija „Okupirana kultura: Nacisti, kolaboracionisti, muzeji i kulturna dobra u Srbiji tokom Drugog svetskog rata” čiji su autori prof. dr Vladimir Krivošejev, istoričar i kulturolog, muzejski savetnik u Narodnom muzeju Valjevo i dr Rade Ristanović,. istoričar, specijalista za period Drugog svetskog rata, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, gosti martovske tribine „Beograd za početnike“ na kojoj će biti i održana promocija knjige „Okupirana kultura“.

Ova tema nije do sada detaljnije analizirana u našoj istoriografiji. Radu muzeja tokom okupacije mahom je posvećivana manja pažnja u okviru širih sinteza pisanih prilikom obeležavanja jubileja pojedinih muzeja. Ova publikacija je strukturirana po tematsko-hronološkom principu i autori su uspeli da nam pruže sveobuhvatnu analizu teme istraživanja. U pojedinim segmentima publikacija iskače iz zadatih hronoloških granica. Isto se odnosi na istorijat inicijativa i donošenja pravnih legislativa i stvaranja okvira za razvoj dela baštinske delatnosti u Srbiji od kraja XIX do kraja XX veka.

Moderatorka tribine je Smiljana Popov, novinarka, autorka serijala „Beograd za početnike“ i „Srbija za početnike“.

Bonus video: Nova knjiga Nenada Novaka Stefanovića – „Srbija opisana kućama“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare