Dragan Ambrozić, Foto: Goran Srdanov

Godina za nama biće upamćena kao istorijska iz mnogih pogrešnih razloga, ali je jasno da čak i u pogrešnim vremenima – ima i te kako dobre muzike. Dobrodošli u kratku retrospektivu najboljih izdanja 2022, koje smo većinom recenzirali na ovom istom mestu, svake subote.

Pop muzika je postala polje u kome je sve dozvoljeno: žanrovi više nisu skupovi okoštalih pravila, koje slediš ili ne, već gotovi sastojci od kojih svako pravi svoje jelo. Odjednom je moguće ukrštati sve sa svačim i menjati fazone pre podne, popodne i uveče – a da vas niko ne proziva zbog toga što ste presvukli identitet nekoliko puta u toku dana. Ova nova sloboda da se bude ono što se hoće, bar u sferi digitalne fantazije, čini pop muziku današnjice ne samo zabavnijom nego ranije, nego joj otvara mogućnost da ponovo postane avangarda globalne kulture.

Pred vama je izbor najboljih 30 albuma, koji reflektuje ovu novu trans-žanrovsku realnost. Kao i uvek – prednost je data ostvarenjima sa visokom umetničkom vrednošću, a ne obavezno onima sa velikim brojem hitova. Prvih 10 je rangirano, mesta između 11 i 20, kao i 21 i 30 nisu. Albumi uživo i kompilacije ovde nisu uzimani u obzir.

1. Beyoncé “Renaissance”

Vrhunac karijere u umetničkom smislu uveličava značaj Beyoncé kao jednog od najtiražnijih pop fenomena na svetu. Nema tu mnogo mudrovanja: ona je zapravo snimila naživotniju ploču u godini opterećenoj smrtonosnim katastrofama, pa je sasvim jasno kako njena poruka odjekuje značajno dublje nego ona koju obično nose pop albumi. Uostalom, kad onako režeći zavrne glasom u “Break My Soul”, postane očigledno da je ova strastvena muzika od početka do kraja posvećena traženju snage da dobro i ljubav pobede u svetu. Album koji je odmah po objavljivanju postao referenca za budućnost i nada u renesansu ljudskosti.

2. Sault “11” (i ostali albumi)

Neverovatan poduhvat sa 5 objavljenih albuma u istom danu ostaje za proučavanje (“11”, “AIIR”, “Earth”, “Today & Tomorrow”, “Untitled (God)”), ali anonimni kolektiv Sault svojim delovanjem svakako je uspeo da u 2022. vrati dostojanstvo popularnoj muzici. Njihov neo-soul vraća stvarna osećanja u muziku, te unosi dušu u svet zabave, dok angažovane poruke udahnjuju smisao u svakodnevno postojanje – i to kad smo već mislili da danas više nema ni jednog, ni drugog, ni trećeg. Dirljivo, jedinstveno i nezaboravno.

3. Little Simz “No Thank You”

Iz iste škole kao i Sault, dolazi Little Simz, čiji novi album nam donosi herojski, duhovni hip hop, kao revolucionarno kulturno postignuće. Izgleda da gospel dolazi do izražaja u ovim teškim vremenima više nego ikada – spiritualnost koja ispunjava ovu ploču, dostojna je najvećih do sada objavljenih muzičkih dela. Možda nam je još samo molitva i preostala.

4. Harry Styles “Harry’s House”

Još jedan album po kome će se pamtiti 2022. godina svakako je ovaj, na kome je Harry Styles odrastao i postao svima omiljen, konačno zasluženo priznat kao jedna od najvećih pop zvezda današnjice. Raskošno optimistična, čulno zanosna, bezbrižno brižna i nadasve u ljubavi sa ljubavlju, ovo je pop ploča koja nije na prvu loptu i u budućnosti će služiti kao model kako se prave savremeni pop proizvodi za milione.

5. Rosalia “Motomami”

Rosalia je najveće aktuelno čudo latino muzičkog sveta, novi globalni simbol devojačke osvešćenosti za one rođene posle godine kad je internet zavladao (1995). Njena karijera je već sad impresivna, mada je zapravo tek na početku. Radikalan pop album prepun raznih uticaja, od hip hopa, preko reggaetona do flamenka, koji dokazuje da su inovacije – bar u poslednje vreme – oblast u kome se ističu pre svega pop autori!

6. Fontaines D.C. “Skinty Fia”

Samo osećanja će spasiti svet – kažu nam Fontaines DC, i pošto su u pitanju poezijom nadahnuti, dobri irski momci iz Dablina, nema sumnje da im svi verujemo, jer su emocije zakon uz kog su odrasli. Njihovo najbolje i najkompletnije izdanje do sad, potvrđuje da smo sa Fontaines DC dobili snažan novi autorski rok bend, relevantan na globalnom nivou i za dugo trajanje.

7. The Smile “The Light For Attracting Attention”

Kao tajni album grupe Radiohead, ovo delo visoko nadilazi uobičajenu produkciju prošle ili bilo koje druge godine. Delo čija plemenitost nadmašuje ovaj trenutak, donoseći nam urgentne poruke mira i pravde, koje – bar jednom za promenu – ne zvuče patetično, nego preko potrebno. Poslednji je trenutak da zastanemo i najdublje se zamislimo, kažu Thom Yorke i drugovi, a svi znamo da je to sušta istina.

8. Arctic Monkeys “Car”

Sjaj elegancije kog nudi svima omiljeni engleski sastav, odavno je nestao iz muzike. Prefinjeni, intimni poetski komentari i vrhunski rok-šansonjerski stil, ono su što odlikuje Artic Monkeys u sadašnjoj, zreloj fazi. Publika ih sledi kud god da krenu, nema razloga da to ne radi i kritika.

9. Jack White “Fear of The Dawn”

I dalje najdrskiji i najsmeliji od svih rokera, Jack White nastavlja da definiše rokenrol za 21. vek, ukrštajući ga sa hip hopom, elektronikom i drugim žanrovima. U čemu je trik? Jack je beskonačno talentovan i njegovo delovanje nadrasta čak i istoriju rok muzike, koju tako uspešno predstavlja ove godine na čak dva vrlo dobra albuma: tvrđem “Fear of the Dawn” i akustičnom “Entering Heaven Alive”.

10. Wet Leg “Wet Leg”

Za sve one koji su zaboravili kako je gitarska muzika nekad bila zapravo neverovatno zabavna, tu je mini-talas novih rok bendova, uglavnom predvođenih devojkama. Wet Leg su zarazno radosne, oduševljene životom i unose eksploziju pozitivnih osećanja u popularnu muziku, ne zaboravljajući da imaju stav o svemu. Šta više da tražimo?!

11. – 20.

Red Hot Chili Peppers “Unlimited Love”

Kendrick Lamar “Mr. Morale & The Big Steppers”

The Weeknd “Dawn FM”

Black Thought & Danger Mouse “Cheat Codes”

Kevin Morby “This Is A Photograph”

Big Thief “Dragon New Warm Mountain I Believe In You”

Black Midi “Hellfire”

Black Country, New Road “Ants From Up There”

Bjork “Fossora”

Bonobo “Fragments”

21. – 30.

Taylor Swift “Midnights”

SZA “SOS”

Rammstein “Zeit”

The Black Keys “Dropout Boogie”

Viagra Boys “Cave World”

Just Mustard “Heart Under”

Daniel Rossen “You Belong There”

Kurt Vile “Watch My Moves”

Bill Callahan “ytilaer”

Ezra Furman “All of Us Flames”

Bonus video: Četiri decenije od albuma „Lišće prekriva Lisabon“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar