Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Vrhovni sud Crne Gore ukinuo je rešenja o izručenju Do Kvona, prepoznatog kao "kralja kriptovaluta" Južnoj Koreji i predmet vratio podgoričkom Višem sudu na ponovno odlučivanje.

Na taj način, kako prenose podgoričke Vijesti, uvažen je zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva čime su ukinuta rešenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore.

„U situaciji kada se radi o konkurenciji zahteva dve države za izručenje istog lica, a ne o sukobu zahteva za izručenje istog lica, kako to nalaze nižestepeni sudovi, obaveza suda je da u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrdi da li su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje okrivljenog u odnosu na svaku zamolnicu po naosob, nakon čega nadležni ministar, a ne sud, odlučuje o dozvoli i redu prvenstva izručenja“, saopšteno je iz Vrhovnog suda.

Pročitajte još...

U konkretnom slučaju prvostepeni sud nije mogao doneti rešenje u skraćenom postupku, a posebno nije mogao doneti rešenje o izručenju, kojim dozvoljava, odnosno odbija izručenje, o čemu shodno odredbi Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima odlučuje ministar pravde, kako se to osnovano zahtevom za zaštitu zakonitosti ukazuje.

Identičan stav je, navodi se, imao i Apelacioni sud Crne Gore koji je iskazao u svojim odlukama, navodi se u saopštenju.

Do Kvon je uhapšen u Crnoj Gori u martu prošle godine, a tereti se za prevare na kripto tržištu teške preko 40 milijardi dolara. Nakon višemesečnog boravka u spuškom zatvoru, Do Kvon je nedavno pušten ali je smešten u objekat Prihvatilišta za strance. Njegovo izručenje traže SAD i Južna Koreja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare