Prvi ruski vojnici nove zajedničke vojne grupacije Moskve i Minska stigli su u Belorusiju, objavile su u subotu tamošnje vlasti, nakon ovonedeljne najave o stacioniranju tih snaga. Navodno, one bi trebalo da brane teritoriju od ukrajinske vojske.

„Prvi vozovi s ruskim vojnicima koji čine regionalnu vojnu grupaciju stigli su u Belorusiju“, objavilo je belorusko ministarstvo odbrane u saopštenju, u kojem nije preciziran broj ruskih vojnika, prenosi Jutarnji.

Ministarstvo je objavilo fotografije vojnih vozova i kamiona, kao i ruskih vojnika koje su dočekale žene u narodnim nošnjama nudeći im po tradiciji hleb i so.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u ponedeljak je optužio Poljsku, Litvaniju i Ukrajinu da pripremaju „terorističke“ napade i „ustanak“ u Belorusiji, te objavio raspoređivanje regionalne vojne grupacije.

Minsk tvrdi da se radi isključivo o odbrambenoj formaciji čiji je cilj da osigura granicu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u utorak da Moskva želi Belorusiju da uvuče u rat, te pozvao na međunarodnu posmatračku misiju na granicu Ukrajine i Bjelorusije.

Iz Belorusije stiže još zabrinjavajućih vesti. Naime, tamošnja aktivistička organizacija Projekt Hajun izvestila je kako su Rusi u Belorusiju dovukli sistem Iskander koji može ispaliti balistički projektil kraćeg i srednjeg dometa s nuklearnom glavom, kao i da su već ranije osposobili Lukašenkove borbene avione da nose nuklearne oružje.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ubrzo je potvrdilo je da u Belorusiju uistinu stižu Iskanderi, kao i da planiraju tehnički osposobiti beloruske ratne avione Su-25 da nose nuklearno oružje.

No, istovremeno Rusi tvrde i kako neće berousku vojsku snabdeti nuklearnim oružjem, niti će im ustupiti tehnologiju potrebnu za lansiranje napada.

Podsetimo, Lukašenko je u junu od Putina zatražio da mu borbene avione osposobi da nose nuklerano oružje, a u avgustu je potvrdio kako je tako i učinjeno.

Bonus video: Evo gde je započeo Putinov poraz u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar