U ukrajinskom gradu Bahmutu već nedeljama bukte borbe između ruske i ukrajinske vojske, koje su praktično uništile živote civila.

Iz svog kombija, volonterka Ljudmila Bila deli zalihe maloj grupi vojnika, uključujući keks u obliku srca, nedaleko od Bakmuta u jugoistočnoj Ukrajini. Njen sin je u vojsci.

„Moram i ja da budem tu, da budem u blizini ovih momaka koji čine sve da brane Ukrajinu. Tako da se ne plašim“, kaže ona.

Ona je deo „Krila slobode“, volonterske grupe sa sedištem u Dnjepru, pet sati vožnje od Bakhmuta, što radi svake nedelje.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Zatim odlazi u Bakmut, grad u koji je većina stanovnika pobegla, gde nema vode ni struje.

Bila i njen tim su tu da pomognu nekoliko hiljada koji su ostali, bilo zato što ne žele, već zato što zbog bolesti ili starosti ne mogu da pobegnu.

U stambenoj zoni, mala grupa ljudi čeka da dobije peć za grejanje svog doma. Na pitanje o uslovima njenog života, jedna meštanka se rasplakala.

„Veoma teško. Veoma teško. Nemoguće. Hladno, bez ćebadi. Ovo je loše. Smrzavamo se. Unutra je samo 3 do 5 stepeni. Čekamo ovde šporet. Rekli su nam da stavimo imena na listu i da čekamo. Kada će se završiti? Kada će se završiti?“, upitala je Oksana.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nakon što su ukrajinske snage pre skoro mesec dana ponovo zauzele južni grad Herson, bitka se zahuktala oko Bahmuta, demonstrirajući Putinovu želju za vidljivim dobitcima nakon nedelja jasnih neuspeha u Ukrajini.

Zauzimanje Bahmuta bi uništilo ukrajinske linije snabdevanja i otvorilo rutu za ruske snage da napreduju prema Kramatorsku i Slavjansku, ključnim ukrajinskim uporištem u Donjecku.

BONUS VIDEO Odbrana Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar