Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL, Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Bitka za ukrajinski Bahmut preti da postane najkrvavija u dosadašnjem toku rata. Ruske snage neumorno napadaju ovaj već razoren grad, iako njihovim osvajanjem neće dobiti ništa sem aplauza Kremlja i blagog poboljšanja reputacije, koja je od početka ukrajinske kontraofanzive ozbiljno narušena. Upravo bi to i mogao da bude glavni cilj ove umarajuće akcije, i to cilj jednog čoveka - vođe Vagner grupe Jevgenija Prigožina koji bi ovime učvrstio svoj položaj i zvanično postao miljenik ruskog lidera Vladimira Putina.

Tome u prilog govore i dešavanja sa prve linije fronta. Naime, kako je i sam Prigožin potvrdio, snage Vagnera, koje predvode napad na ovaj grad, prvenstveno su usredsredile napore na uništavanje ukrajinske vojske.

„Naš zadatak nije sam Bahmut, već uništavanje ukrajinske vojske i smanjenje njenog borbenog potencijala, što ima izuzetno pozitivan efekat na druge oblasti“, rekao je Prigožin, zbog čega je ova operacija i nazvana „Bahmutska mašina za meso“.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Koliko je Prigožin „zagrejan“ za ostvarivanje svog cilja govori i to što ne mari za vojne gubitke koji iz dana u dan postaju sve veći.

Naime, nedavna procena Instituta za proučavanje rata utvrdila je da, čak i ako ruske trupe nastave da napreduju ka Bahmutu i unutar njega, sam Bahmut im nudi malu operativnu korist. Procene ruskih žrtava kreću od 60 do 100 svakog dana.

Takođe, da ne postoji nikakva strategija kojom bi bilo planirano napredovanje ruskih trupa nakon pokoravanja Bahmuta potvrđuje to što prema procenama oni nemaju kapaciteta da nastave dalji prodor.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Nekada viđeni kao odskočna daska na putu ka ključnim gradovima Donbasa, Slavjansku i Kramatorsku, čini se da su napori oko Bahmuta postali uzaludni trud.

Šta dobija Prigožin time?

Prigožin, pored lidera Čečena Ramazana Kadirova, jedan je od glavnih ljudi za rukovođenje paravojnim formacijama na frontu. Zbog toga je dugo „imao posebno mesto u Putinovom srcu“, ali su emocije ruskog predsednika prema njemu u poslednje vreme počele da se hlade.

Vašington Post je pre nekoliko nedelja izveštavao i o njihovom navodnom sukobu. Pigožin je navodno Putinu u oči kazao da njegova vojna taktika u Ukrajini vodi ka porazu.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Foto: Alexey DRUZHININ / AFP / Profimedia

Prema izveštaju američkih obaveštajnih službi, Prigožin je Putinu izneo svoj stav kako se rusko ministarstvo odbrane previše oslanja na Vagner i ne daje plaćeničkoj grupi dovoljno novca i resursa da ispuni svoju misiju u Ukrajini. Američki obaveštajni zvaničnici veruju da je upravo Prigožin postavio sporni video na društvenim medijima koji prikazuje Vagnerove vojnike kako se žale na nedostatak osnovne hrane i namirnica, s namerom da snimak posluži kao sredstvo pritiska na Kremlj da poveća finansiranje njegove grupe plaćenika.

Pročitajte još:

Takođe, tokom proteklih meseci zapadni mediji izveštavali su da Prigožin ne krije frustraciju ruskim Ministarstvom odbrane, a tenzije između njega i ruskog ministar odbrane Sergeja Šojgua takođe su bile predmet zasebnog izveštaja američke obaveštajne službe koje je kružilo među zvaničnicima u Vašingtonu.

Zbog toga, Prigožinu je osvajanje Bahmuta postalo više nego neophodno. Njime bi pokazao Putinu i ostalim ruskim zvaničnicima da njegove trupe daju rezultate i uspeo da izmanevriše odobrenje za pređašnje zahteve.

Takođe, kako Putinova armija dugo ne ostvaruje nikakve uspehe na frontu, pobeda je neophodna i ruskom lideru. Zbog nje će, verovatno, zaboraviti na sve prethodne nesuglasice.

BONUS VIDEO Odbrana Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar