Zagreb policija Foto:DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

Velika akcija hrvatske policije započela je jutros. Po nalogu evropskog tužioca, istražitelji su ušli u zgradu u kojoj živi bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo. Evropski javni tužilac u Hrvatskoj već neko vreme istražuje malverzacije evropskim novcem na tom fakultetu.

Prema informacijama do kojih je došao N1, istragom će biti obuhvaćeno oko 30 osoba, pored Đape i nekolicine njegovih saradnika na fakultetu.

Sumnja se, kako saznaje N1, da su bivši dekani njegovi ljudi, među kojima je najzvučnije ime profesora Boška Pribičevića, organizovali ceo lanac za izvlačenje evropskih sredstava. U tom lancu bile su, kako se sumnja, razne firme koje su, prema zasad dostupnim informacijama, ispostavljale fakture za poslove koji nisu obavljeni.

Javnosti su najpoznatiji slučajevi kupovine broda i automobila na račun evropskih fondova, a navodno za potrebe fakulteta. No, kako su mediji ranije izveštavali, i vozila i brod korišćeni su u privatne svrhe.

Pročitajte još

Podsetimo, u junu je Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO) objavila da se provode hitne dokazne radnje na Geodetskom fakultetu u Zagrebu zbog sumnje na subvencijsku prevaru i korupciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar