Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; shutterstock; Ukraine Presidency/Ukraine Presi; Alexander Kazakov/Kremlin Pool;

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da ruske snage nastavljaju da miniraju Zaporožsku nuklearnu elektranu.

Prema vojnim obaveštajnim podacima, na teritoriju nuklearne elektrane trenutno se dopremaju mine i eksploziv, piše Kijev independent.

Daljinski kontrolisane protivpešadijske mine postavljaju se u tehničke i mašinske prostorije, dodaju obaveštajci.

Nuklearna elektrana Zaporožje je pod ruskom okupacijom od marta 2022.

Od tada ruske snage koriste najveću nuklearnu elektranu u Evropi kao vojnu bazu za pokretanje napada na teritoriju pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajinski zvaničnici upozoravaju poslednjih nekoliko nedelja da bi Rusija mogla da izvede teroristički napad na lokaciju nuklearne elektrane.

PROČITAJTE JOŠ:

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je u sredu da stručnjaci agencije na licu mesta još nisu pronašli nikakav eksploziv tokom inspekcija nuklearne elektrane.

Međutim, prema navodima IAEA, stručnjacima na licu mesta nije omogućen pristup krovovima reaktorskih blokova tri i četiri, kao i delovima turbinskih hala i sistema za hlađenje.

Ruske snage, s druge strane, tvrde da Ukrajinci nameravaju da izvrše napad na nuklearku u Zaporožju i da za ta lažno okrive Rusiju.

BONUS VIDEO: Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar