Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Muškarac iz Jute ubijen je tokom racije FBI-ja u Solt Lejk Sitiju u sredu ujutro, rekao je izvor iz FBI-ja za ABC News.

Jedan od zvaničnika rekao je za ABC News da je istraga počela u aprilu, a da je američku tajnu službu obavestio FBI u junu.

Pored pretećih postova, rekao je zvaničnik, muškarac pod istragom je na internetu sugerisao da planira da preduzme fizičku akciju. Pretnje su ocenjene „verodostojnim“, rekao je zvaničnik.

FBI u Solt Lejk Sitiju rekao je da se pucnjava dogodila oko 6:15 ujutro po lokalnom vremenu dok su specijalni agenti pokušali da uruče naloge za hapšenje i pretres u jednoj rezidenciji u Provu.

„FBI ozbiljno shvata sve incidente pucnjave koji uključuju naše agente ili članove operativne grupe“, navodi se u saopšenju FBI-a. „U skladu s politikom FBI-ja, incident s pucnjavom je pod kontrolom FBI-jevog inspekcijskog odela. Pošto je ovo u toku, nemamo više detalja.“

Preminuli osumnjičeni bio je Kreg Robertson, prema više izvora i saveznoj pritužbi koju je dobio ABC News.

Robertson se suočavao s tri tačke optužnice, prema pritužbi – međudržavnim pretnjama, pretnjama predsedniku, te uticanjem, ometanjem i odmazdom protiv federalnih službenika za sprovođenje zakona.

Pritužba uključuje brojne objave na društvenim mrežama za koje se veruje da ih je Robertson objavio preteći da će ubiti Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris, kao i nekoliko zvaničnika uključenih u krivično gonjenje bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Visoko osoblje obavestilo je Bajdena o incidentu u sredu ujutro, rekao je zvaničnik Bele kuće za ABC News.

Portparol američke tajne službe rekao je da je agencija upoznata sa istragom FBI-a „u kojoj je uključena osoba u Juti koja je izlagala pretnje zaštićenoj tajnoj službi“ i uputila sva pitanja FBI-ju.

***

BONUS VIDEO: Džo Bajden objavio kandidaturu za mesto predsednika Amerike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar