Foto: Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok, File

Postoje trenuci kada se ovaj rat čini krajnje besmislenim. Svedočenje vidljivoj traumi u selu Kreščenivki jedan je od takvih primera tokom ruske invazije na Ukrajinu.

„Rusi su rekli da su oslobodioci, ali samo su nas počeli pljačkati!“ kaže uplakani Fedir za BBC. Objašnjava da su mu uzeli auto, nameštaj i dušeke. Gotovo svaka kuća u njegovoj ulici je oštećena.

Ovaj 69-godišnjak živi u onom delu južne Hersonske regije koji su ukrajinske trupe oslobodile tokom oktobra.

„Glava me boli od svih granatiranja, umalo smo umrli od gladi u prvih nekoliko meseci“, rekao je Fedir.

Još uvek nema struje i vode, a meštani se za hranu oslanjaju na volontere. Put do njega vodio je BBC-jevu ekipu slabo asfaltiranim ulicama, koje su bile sve gore kako su nastavljali prema liniji fronta na jugu, prenosi Index.hr.

S desne strane puta, gomile iskopane zemlje protežu se kilometrima. Radi se o ukrajinskoj odbrambenoj meri kojom se ruske snage prisiljavaju da koriste samo jednu kolonu. Ali Rusi nikad nisu stigli ovako daleko. Tridesetak kilometara dalje, zahrđali spomenik označava najdalje napredovanje Moskve.

Polja prošarana ruskim projektilima

Polja su prošarana ruskim projektilima koji nisu eksplodirali zbog mekog tla.

Ovdašnja sela su uglavnom uništena kako okupacijom tako i nedavnim oslobođenjem. Uprkos jezivoj tišini i vidljivom razaranju, ima nekih pokreta. Ukrajinska vozila popravljaju se uz puteve. Transporteri i tenkovi povremeno tutnje napred-nazad iz smera Hersona.

Foto:- / Sputnik / Profimedia

Postoji značajna vojna aktivnost. Logistička snabdevanja linija čini arteriju prema kontinuiranoj kontraofanzivi Ukrajine. Takođe vraća život u sela kroz koja se prolazi.

„Puno ljudi koji žive daleko od linije fronta slavi“, kaže za BBC jedan vojnik koji se identifikovao ratnim imenom Obad.

Foto: Maks Vetrov / Sputnik / Profimedia

Svi su pomalo nervozni zbog odlaska na front: „Srce ponekad drugačije kuca. Ali mi smo se prijavili za ovo. Dali smo obećanje. Kada počne paljba, idu tri duboka udaha, par psovki i ideš dalje.“

„Nema se gde sakriti“

Obad je mobilisan u martu i nije profesionalni vojnik. Njegova zemlja ima inicijativu i on smatra da mogu u potpunosti isterati Ruse ako Zapad nastavi s vojnom podrškom.

Foto: Tanjug/AP

„Problem je što su sela sravnjena sa zemljom. Nema se gde sakriti. Ako nemamo nadmoć u vazduhu, biće teško. Ponestaje nam aviona, tri-četiri su oborena prošle nedelje. U tom slučaju nemamo mesta za skrivanje“, rekao je Obad i dodao:

„Sve ove vojne stvari su zabava i igra sve dok ne prestanu biti zabavne. Već me bole leđa od sve te opreme!“

Uprkos njihovom proterivanju, već samim pogledom uokolo može se saznati mnogo o okupatorima. U jednoj školi koju su koristili kao bazu, njihove zalihe, municija i smeće su razbacani na sve strane. Ovo nisu tragovi disciplinirane sile. To je dokaz da su se u teškim uslovima i otišli u žurbi.

BBC-jevi reporteri u vrtiću niz ulicu susreću Aljonu. Živela je pod okupacijom dva meseca pre nego što je morala da pobegne. Rusi su je stavili na „crnu listu“ jer je navodno snabdevala seljane hranom i pomagala im u evakuaciji.

„Samo su ostavili nered. Nered i bol. Kada sam došla ovde prvi put nakon oslobođenja, samo sam stajala i plakala. Stvarno je teško“, rekla je Aljona.

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Kada je prvi put srela ruskog vojnika, on ju je pitao: „Ko ti je dopustio da tako dobro živiš?“ Drvena kuća njene porodice ostala je gotovo prazna nakon što su Rusi sve odneli.

PROČITAJTE JOŠ:

Stalna tutnjava

Borbe počinju da se koncentrišu oko grada Hersona. Čuje se gotovo stalna tutnjava udaljena oko 16 kilometara. Kako ruski stisak nad Hersonom i dalje slabi, rastu strahovi da će primeniti strategiju „spaljene zemlje“.

Političari postavljeni od Moskve nedavno su „evakuisali“ građane. Ukrajina je optužila ruske trupe da se pripremaju da dignu u vazduh obližnju branu Kahovku. Rusija to negira, ali ako se to dogodi, Kijev kaže da bi to dovelo do poplave 80 naselja. Ukrajinci veruju da to ukazuje na pristup „ako mi to ne možemo imati, neće imati niko“.

Za Ukrajinu je oslobođenje mukotrpno i komplikovano. Takođe, ako se postigne, ne donosi trenutno olakšanje.

BONUS VIDEO: Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar