Foto:- / PhotoAlto / Profimedia; PUZ;EPA EFE/MICHAEL REYNOLDS;

Zagreb će u utorak biti domaćin prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, kome će prisustvovati predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, dok će se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obratiti učesnicima putem videolinka.

Hina prenosi da je Srbija jedina evropska zemlja, uz Belorusiju, koja neće prisustvovati samitu. Samit će okupiti 42 delegacije iz 32 države. Pet država predstavljaće predsednici oba parlamentarna doma: Belgije, Češke, Irske, Poljske i Rumunije.

U Zagreb je stigao i predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk, koji se u subotu sastao s Gordanom Jandrokovićem. Večeras, pre samita u 20 sati, Sabor za delegacije organizuje i večeru u Vestinu. Pre toga će Jandroković u saboru održati niz bilateralnih sastanka.

Foto:- / PhotoAlto / Profimedia

U ponedeljak, dan uoči samita, Pelosi će se sastati sa predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem, a potom će se obratiti novinarima. Na samitu će biti i predstavnici pet parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija – Evropskog parlamenta, PS Saveta Evrope, PS OEŠ-a, Interparlamentarne unije i PS NATO-a.

Učešće putem videolinka potvrdilo je 11 država, uključujući Francusku, Mađarsku, Japan i Kanadu. Na kraju samita predviđeno je usvajanje zajedničke izjave, a Jandroković i Stefančuk će održati konferenciju za novinare.

Policija je saopštila da će se zbog sprovođenja posebnih mera sigurnosti uspostaviti privremena regulacija saobraćaja i tom prilikom može dolaziti do povremenog kratkotrajnog prekidanja odvijanja saobraćaja.

Foto: PUZ

Privremena zabrana zaustavljanja i parkiranja u utorak

Osim navedenog, na području užeg centra Zagreba, u utorak od 6 sati do 22 sata, uspostaviće se privremena zabrana zaustavljanja i parkiranja vozila na posebno označenim mestima trakama „stop – policija“, o čemu su vlasnici vozila i stanari zgrada na navedenim lokacijama već upoznati, objavila je policija, prenosi Index.hr.

Zagrebačka policija poziva građane, odnosno sve učesnike u saobraćaju, a posebno vozače motornih vozila i pešake, na razumevanje i strpljenje u vreme uspostavljanja privremene regulacije saobraćaja navedenih dana.

Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Takođe, iz zagrebačke policije pozivaju građane na dosledno poštovanje uputstava i naredbi policajaca kao i poštovanje pravila navedenih u privremenoj regulaciji saobraćaja na pojedinim deonicama. Saobraćaj će biti posebno regulisan na trasi od zagrebačkog aerodroma dr. Franjo Tuđman kroz Buzin, Novi Zagreb, Trnje i Centar do Gornjeg grada.

PROČITAJTE JOŠ:

Ko je Nensi Pelosi?

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi našla se u centru prave „diplomatske bure“ u avgustu ove godine kada je posetila Tajvan prkoseći upozorenjima Kine. U Tajpeju se susrela za tajvanskim zvaničnicima, a oštre poruke iz Pekinga nisu prestajale da stižu.

Kina je bila i više nego besna, pa je preduzela niz koraka kako bi iskala svoje neslaganje sa potezom SAD. Vojne vežbe koje je organizovala oko Tajvana, dodatno su podigle tenzije i svi su strahovali od moguće eskalacije. Međutim, Nensi Pelosi se nije dala zastrašiti.

Nensi Pelosi je američka političarka koja je od januara 2011. lider manjine Demokratske stranke u Predstavničkom domu SAD.
Pelosi je između 2007. i 2011. bila predsednica Predstavničkog doma, prva žena koja je držala tu poziciju u istoriji SAD, što je čini ženom sa najvišim političkim položajem u istoriji SAD, dok Kamala Haris 2021. godine nije postala potpredsednik SAD.

Ona je članica Predstavničkog doma iz savezne države Kalifornije od 1987. godine. Živi u San Francisku.

BONUS VIDEO: Nensi Pelosi napustila Tajvan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar