Sergey Lavrov
Sergej Lavrov Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom konferencije za medije u Moskvi, pored aktuelnih tema vezanih za rusku invaziju u Ukrajini, govorio je i o srpskom narodu i ulozi koju bi glavni grad naše zemlje uskoro mogao da dobije u pregovorima između dve zaraćene strane.

Naime, Lavrov je rekao da bi pregovori sa Ukrajinom mogli da budu održani i u Beogradu, i da su pored Istanbula, gde je već dogovoren sastanak, spremni da razmotre i druge lokacije za pregovore uključujući i glavni grad Srbije.

„Beograd sa svojim statusom, kao grad i tačka gledišta u potpunosti odgovara za bilo kakve pregovore i na svim nivoima“, rekao je Lavrov.

Istakao je da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo i za jednu i drugu pregovaračku ekipu, pišu Novosti.

„Imali smo tri puta direktne razgovore u Belorusiji, a onda smo imali pauzu, jer zbog tehničkih razloga nije moglo da bude direktnih razgovora. Sada je dogovor postignut za sastanak u Istanbulu. To održava geografsku tačku gde su se podudarale mogućnosti obe zemlje. Ponoviću spremni smo da sagledamo i druge lokacije za pregovore uključujući i Beograd“, poručio je Lavrov.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov Foto: EPA-EFE/YONHAP

Takođe je i govorio o pritisku, koji po njegovom mišljenju trpi Srbija.

„Vidimo na Balkanu pokušaj SAD da nametnu svoju hegemoniju. Duboko uvažavamo srpski narod, srpsku kulturu, srpsku istoriju, njihovu privrženost tradicionalnim prijateljima, i sigurni smo da će oni nastaviti sa pametnim izborom u ovoj situaciji“, rekao je ruski šef diplomatije, pišu Večernje novosti.

Lavrov je rekao i da su Srbi i Rusi bratski narod koje povezuje i zajednička istorija, kao i pobede u borbi protiv zajedničkih neprijatelja.

„Ne mogu da odgovaram na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo. Mi smo bratski narodi, objedinjuje nas zajednička istorija, zajedničke pobede protiv zajedničkog neprijatelja i vidimo koliko su ta osećanja ukorenjena u duši srpskog naroda i njegovog istorijskog sećanja. Duboko poštujemo srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i svojim istorijskim prijateljima“, rekao je Lavrov.

Kada je reč o sastanku lidera Rusije Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, Lavrov smatra da je bio kontraproduktivan, kao i da će pregovori postati neophodni kada bude „jasnosti o svim pitanjima koja interesuju Rusiju“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pregovori traju. Biće obnovljeni bukvalno danas-sutra u Istanbulu, u susretu posle serija video konferencija. I mi smo zainteresovani da ovi pregovori budu krunisani rezultatom. Rezultatom koji će ostvariti naše osnovne ciljeve“, rekao je Lavrov.

Lavrov je novinarima kazao da Rusija nije ostala u izolaciji.

„Što se tiče izolacije, ne postoji nikakva izolacija. O izolaciji govore oni koji su se mentalno i ideološki pomirili sa neizbežnošću diktature. Diktature Zapada na svetskoj areni“, rekao je Lavrov, navodeći da Rusija ima mnogo partnera u Africi, Latinskoj Americi i Jugoistočnoj Aziji.

Komentarišući navode da ministar odbrane Sergej Šojgu ima problema sa zdravljem, on je kazao da je reč o „idiotizmu“ koji šire i tajne službe Ukrajine i ruski neoliberali u inostranstvu.

„Svi su živi, svi zdravi, rade“, rekao je Lavrov, dodajući da Šojguu trenutno nije do medijskog pojavljivanja.

BONUS VIDEO: Predgrađe Kijeva u ruševinama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram