Vladimir Zelenski Foto: REUTERS/Umit Bektas

Više od mesec dana prošlo je od kada je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je spreman pregovara o neutralnom statusu ove zemlje, što će biti deo mirovnog sporazuma. Za to će morati da garantuje treća strana, ali i da se održi referendum. Nova runda pregovora održaće se ove nedelje u Turskoj, a za to vreme i dalju traju ruski napadi. Najnovija dešavanja iz Ukrajine mogli ste da pratite i danas na Nova.rs.

23.52 – Zelenski: Povratili smo teritoriju oko Kijeva i potisnuli Ruse 

U svojoj poslednjoj poruci danas, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kazao je da je ukrajinska vojska povratila teritoriju oko Kijeva i potisnula ruske trupe, prenosi Skaj njuz.

„Naši branioci napreduju u Kijevskoj oblasti, vraćajući kontrolu nad ukrajinskom teritorijom“, rekao je predsednik Ukrajine i ponovio da je Irpin danas oslobođen.

Vladimir Zelenski Foto: Meduza/Youtube

„Okupatori su odgurnuti od Irpina. Odgurnuti od Kijeva“, kazao je on.

23.37 – Blumberg obustavlja poslove u Rusiji i Belorusiji

Američka novinarska agencija Blumberg saopštila je da suspenduje svoje operacije u Rusiji i Belorusiji zbog Putinove invazije na Ukrajinu.

23.09 – Velika Britanija: Rusija šalje još 1.000 plaćenika u istočnu Ukrajinu

Britansko minstarstvo odbrane saopštilo je danas na Tviteru da očekuje da će Rusija poslati još najmanje 1.000 plaćenika iz svoje „privatne vojne kompanije“ – Vagner Grupe – u istočnu Ukrajinu, gde su neki vagnerovci već uključeni u borbe.

„Očekuje se da će oni (Rusija) rasporediti više od 1.000 plaćenika, uključujući visoke vođe organizacije, da preduzmu borbene operacije“, navodi ministarstvo odbrane Velike Britanije.

22.41 – Čečenski lider Ramzan Kadirov u Mariupolju

Čečenski lider Ramzan Kadirov danas je nenajavljeno posetio Marijupolj da bi, kako je naveo, „iz prve ruke saznao o uspehu i potrebama“ čečenskih jedinica koje dejstvuju sa ruskim snagama na ovaj ukrajinski lučki grad.

On je na Telegramu objavio da je „veliki deo grada pod kontrolom ruskih oružanih snaga“ i da su ruski vojnici „uradili ogroman posao oslobađanja grada, uništili značajan deo žive sile i oklopnih vozila neprijatelja“.

22.11 – Danas evakuisano 1.099 ljudi, kaže Ukrajina

Zamenik šefa predsedničkog kabineta Kirilo Timošenko kazao je da je iz Ukrajine u toku današnjeg dana evakuisano 1.099 ljudi, prenosi Skaj njuz.

Ukrajina, evakuacija, rat
Foto: REUTERS/Gleb Garanich

On je dodao da je od toga 586 osoba pobeglo iz Mariupolja, a 513 iz oblasti Lugansk.

21.17 – Kuleba: Dogovor o prekidu vatre sa Rusijom glavni cilj Ukrajine na mirovnim pregovorima

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba saopštio je danas na nacionalnoj televiziji da je glavni cilj Ukrajine na mirovnim pregovorima u Turskoj ove nedelje dogovor o prekidu vatre sa Rusijom, prenosi Rojters.

Foto:Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

„Minimalna ambicija progovora će biti humanitarna pitanja, a maksimalna postizanje sporazuma o prekidu vatre“, odgovorio je Kuleba na pitanje o obimu nove runde mirovnih pregovora koja bi sutra trebalo da počne.

21.05 – Prvo Bajdenovo obraćanje od Varšave: Ne izvinjavam se zbog izjave niti se brinem da će eskalirati sukob

Američki predsednik Džo Bajden obratio se u Vašingtonu prvi put od kada je u Varšavi izjavio da Vladimir Putin „ne sme da ostane na vlasti“.

On je između ostalog kazao da njegova izjava nije bila najava promene u politici SAD, već samo izražavanje njegovog „moralnog ogorčenja“ sa Putinovom invazijom na Ukrajinu.

„Tada nisam artikulisao promenu politike, niti to radim sada. Izražavao sam moralno ogorčenje koje sam osećao i ne izvinjavam se zbog toga“, rekao je američki predsednik.

20.55 – Pogođeno skladište nafte u Rivnoj oblasti, kaže Ukrajina

Guverner regiona Rivne saopštio je da je naftno skladište u ovoj oblasti pogođeno raketom koju su ispalile ruske snage, prenosi Rojters.

20.37 – Kličko: U Kijevu poginulo preko 100 ljudi, uključujući četvoro dece

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je u ukrajinskoj prestonici od početka ruske invazije poginulo najmanje 100 ljudi, od kojih su četvoro deca, kao i da je još 16 dece ranjeno i u bolnici.

„Gradovi oko Kijeva su videli brojne bitke… na putevima vidimo mnogo leševa i delova ljudskih tela“, kazao je danas gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

20.11 – Zelenski razgovarao sa Džonsonom: Velika Britanija će povećati ekonomski pritisak na Rusiju

U telefonskom razgovoru koji su danas imali predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i britanski premijer Boris Džonson, Ukrajini je obećano da će Velika Britanija povećati ekonomski pritisak na Rusiju.

„Premijer je ponovio da će Velika Britanija održavati i jačati ekonomski pritisak na Putinov režim. Predsednik Zelenski je pružio nove informacije u vezi sa pregovorima i dvojica lidera su se saglasila da u narednim danima blisko sarađuju“, saopštili su iz Džonsonovog kabineta.

19.56 – SAD: Abramovičevi simptomi nisu posledica trovanja

Američki zvaničnik izjavio je za Rojters da njihovi obaveštajni podaci sugerišu da su simptomi koje su imali Abramovič i ukrajinski pregovarači posledica faktora životne sredine, a ne trovanja „hemijskim oružjem“.

„Obaveštajni podaci sugerišu da je ovo bilo ekološko, a ne trovanje“, kazao je zvaničnik SAD, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

19.33 – Države G7 odbile da plaćaju ruski gas u rubljima

Lideri sedam najbogatijih država na svetu – Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Amerike i Kanade – obili su Putinov zahtev da plaćaju ruski gas u rubljima, saopštio je nemački vicepremijer i ministar ekonomije Robert Habek, opisavši zahtev kao „čisto kršenje postojećih ugovora“.

„Plaćanje u rubljama nije prihvatljivo i apelovaćemo na pogođene kompanije da ne prihvate Putinov zahtev”, kazao je Habek.

19.09 – Portparol Abramoviča potvrdio trovanje

Portparol Romana Abramoviča potvrdio je za BBC da je ruski oligarha otrovan ovog meseca nakon mirovnih razgovara sa ukrajinskim pregovaračima, ali nije kazao ništa o tome ko ga je otrovao.

18.39 – Guteres apeluje na hitan humanitarni prekid vatre

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres apelovao je na hitan humanitarni prekid vatre „kako bi se omogućio napredak u ozbiljnim političkim pregovorima, čiji je cilj postizanje mirovnog sporazuma zasnovanog na principima Povelje Ujedinjenih nacija“, prenosi Rojters.

Antonio Guteres Foto: REUTERS/Carlo Allegri

On je takođe rekao da je ovlastio šefa humanitarne organizacije da istraži mogućnost humanitarnog prekida vatre u Ukrajini.

18.21 – U Mariupolju ubijeno skoro 5.000 ljudi, uključujući 210 dece

Skoro 5.000 ljudi ubijeno je u Mariupolju od početka invazije, uključujući 210 dece, saopštio je danas portparol gradonačelnika ovog lučkog grada na jugu Ukrajine, javlja Rojters.

Istu brojku iznela je danas i Tetjana Lomakina, savetnica ukrajinskog predsednika.

„Sahranjeno je oko 5.000 ljudi, ali su sahrane prekinute pre 10 dana zbog nastavka granatiranja“, kazala je ona za AFP i dodala da bi stvaran broj žrtava mogao da bude 10.000.

Foto:REUTERS/David W Cerny

18.05 – Abramovič i ukrajinski pregovarači imali simptome trovanja „hemijskim oružjem“

Prema izveštajima, Ruski oligarh Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači su pretrpeli simptome za koje se sumnja da su nastali zbog trovanja „hemijskim oružjem“.

„Bellingcat može da potvrdi da su tri člana delegacije koja je prisustvovala mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije u noći između 3. i 4. marta 2022. imala simptome koji su u skladu sa trovanjem hemijskim oružjem. Jedna od žrtava je ruski preduzetnik Roman Abramovič“, napisala je na Tviteru istraživačka veb stranica Bellingcat. Opširnije o ovome pročitajte u posebnoj vesti.

Roman Abramovich
Roman Abramovich Foto:EPA-EFE/ANTHONY ANEX

17.38 – SAD: Ukrajinska vojska povratila istočni grad Trostjanec

Ukrajinska vojska povratila je grad Trostjanec na istoku Ukrajine, u blizini Harkova, saopštio je visoki zvaničnik američke odbrane koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Prema njegovim rečima, „Ukrajinci nastavljaju da pokušavaju da povrate zemlju“.

17:00 – Lavrov o Srbiji: Mogući pregovori u Beogradu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom konferencije za medije u Moskvi, pored aktuelnih tema vezanih za rusku invaziju u Ukrajini, govorio je i o srpskom narodu i ulozi koju bi glavni grad naše zemlje uskoro mogao da dobije u pregovorima između dve zaraćene strane. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti. 

Foto: REUTERS/Marko Djurica

16:51 – Ukrajina povratila kontrolu nad Irpinom

Čelnik Irpina Oleksandr Markušin saopštio je da su ukrajinske snage povratile kontrolu nad predgrađem Kijeva.

Ukrajina, rat
Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

16:45 – Gradonačelnik Marijupolja traži evakuaciju čitavog grada

Vadim Bojčenko, gradonačelnik Marijupolja, zatražio je potpunu evakuaciju preostalog stanovništva Marijupolja, koji je trenutno bez hrane i vode.

Kako je istakao Bojčenko, grad je sada „u rukama okupatora“.

16:36 – Ruska delegacija stigla u Tursku

Ruska delegacija stigla je u Tursku, gde sutra treba da budu održani mirovni pregovori sa Ukrajinom, prenose turski mediji.

Foto: Cozzoli/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

16:23 – Rusija ograničava ulazak ljudima iz „neprijateljskih zemalja“

Rusija se sprema da ograniči ulazak za državljane „neprijateljskih zemalja“ koje bi uključivale Veliku Britaniju, sve zemlje EU i SAD, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U nizu televizijskih komentara, Lavrov je rekao da je u toku izrada nacrta predsedničkog dekreta o merama odmazde za vize kao odgovor na „neprijateljske“ akcije brojnih stranih država.

Foto:krainian Air Force/Handout via REUTERS

15:58 – Vatrogasci se bore sa požarom u skladištu goriva u Lucku

Ukrajinske službe za hitne slučajeve su podelile snimak vatrogasaca koji rade na gašenju požara u skladištu goriva koje je pogođeno tokom noći u napadu u gradu Lucku na zapadu Ukrajine.

Regionalni guverner je rekao da veruje da je ruska raketa ispaljena iz Belorusije pogodila lokaciju i prema preliminarlnim informacijama nema žrtava.

15:52 – „Ukrajina ne želi da se odrekne nijednog dela teritorije“

Viši savetnik ukrajinskog predsednka Vladimira Zelenskog rekao je za BBC Radio 4 da Ukrajina nije spremna da se odrekne nijednog dela teritorije.

Govoreći uoči daljih pregovora Rusije i Ukrajine, Aleksandar Rodnjanski je rekao da je „sada pritisak na Rusiji“.

„Očigledno je da ne mogu da izdrže ovaj rat godinama i njihov moral je toliko nizak da ne mogu čak ni da održe svoje zalihe ni logistiku“, rekao je on.

15:28 – Mapa ratnih događaja u Ukrajini

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu dnevnu kartu ratnih događanja u Ukrajini. Poslednjih nekoliko dana Britanci su uveli i novi dodatak, a to je označavanje spornog područja.

Na karti je prikazano gde se vode borbe, koja mesta su granatirana, ali i koje teritorije Rusi drže pod kontrolom. Na mapi se vidi i kuda se kreću ruske trupe, kao i na koje delove Ukrajine trenutno pretenduju.

15:15 – „Rusi nisu odustali od pokušaja da opkole Kijev“

Kijev ne vidi znakove na terenu da je Rusija odustala od plana da opkoli ukrajinsku prestonicu, izjavio je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksander Motuzjanik.

Rojters prenosi njegove reči koji je izneo tokom televizijskog brifinga.

„Prema našim informacijama, Ruska Federacija nije odustala od pokušaja da ako ne zauzme, onda da opkoli Kijev. Za sada ne vidimo kretanja neprijateljskih snaga dalje od Kijeva“, rekao je on.

Bombardovana zgrada u Kijevu Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

14:43 – Kremlj odgovorio na optužbe Zelenskog

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija “nije uplašena”, čime je odgovorio na prozivke ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Naime, Zelenski je ranije reagirao na cenzuru u Rusiji nakon njegovog intervjua sa nekoliko novinara, poručujući da je Moskva “uplašena” zbog novinara “koji mogu da kažu istinu“.

„Ne plašimo se“, odgovorio je Peskov za CNN. „Imamo zakone i vrlo je važno ne objavljivati informacije koje bi predstavljale kršenje tih zakona“.

Foto:Mihail Andronik / Sputnik / Profimedia; kshykov Mykola/Ukrinform/ABACA; FADEL SENNA / AFP / Profimedia;

14:38 – Šolc: Invazija na Ukrajinu je povratak imperijalizmu

Nemački kancelar Olaf Šolc je rekao da je invazija na Ukrajinu „povratak imperijalizmu“.

„Svi moramo da se pripremimo za činjenicu da imamo komšiju koji trenutno koristi nasilje. I moramo sprečiti da ovo postane kodeks prakse“, rekao je Šolc u tv emisiji u nedelju.

14:31 – Britanci odobrili 21.600 viza za Ukrajince

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije odobrilo je 21.600 viza Ukrajincima sa porodičnim vezama u Velikoj Britaniji, saopštio je Dauning strit.

14:27 – Ruska „Novaja Gazeta“ obustavlja svoje aktivnosti

„Novaja Gazeta“, ruski list čiji je urednik Dmitrij Muratov prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir, saopštila je da će obustaviti svoje aktivnosti i neće više izlaziti do „kraja specijalne operacije u Ukrajini“.

Ovo je usledilo nakon što je list dobio zvanično upozorenje ruskog državnog nadzornog organa za komunikacije, Roskomnadzora.

14:00 – Kako su Ukrajinci zaustavili ruski konvoj

Na snimcima koje je na društvenim mrežama objavila ukrajinska vazdušno-izviđačka jedinica Aerorozvidka, navodno su prikazani njeni napadi na kolonu ruskih oklopnih vozila, na oko 64 kilometara od Kijeva.

Komandant jedinice, potpukovnik Jaroslav Hončar, rekao je da je mali tim od 30 operatera dronova i specijalnih snaga bio u stanju da zaustavi napredovanje ruskog konvoja u nizu noćnih zaseda.

13:38 – Ukrajina optužila Rusiju da koriste zabranjeno oružje

Načelnik regionalne vojne uprave Oleh Sinehubov izvestio je da su ruske snage tokom poslednjih 24 sata pucali na Harkov više od 200 puta. Navodi se da su Rusi koristili i minobacače, kao i višecevne bacače raketa, uključujući i zabranjeni “Tornado”.

Sinehubov je kazao da je su u više navrata ruske snage koristile kasetno municiju “koja je zabranjena relevantnim međunarodnim ugovorima”.

13:56 – Otežan rad novinara u Lavovu

Novinarka Slobodne TV iz Skoplja Kristina Atovska kazala je za N1 da je i grad Lavov u Ukrajini, koji je do skoro bio relativno bezbedan, sada postao meta čestih ruskih napada.

Atovska kaže i da je rad novinara na terenu otežan, jer je predsednik Volodimir Zelenski potpisao zakon kojim se ograničava izveštavanje o kretanju trupa i vojne opreme osim ako takve informacije nije objavio ili odobrio Generalštab.

Lavov, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Roman Baluk

13:47 – Krivično gonjenje zbog slova „Z“

Nemačka je saopštila da bi pojedinci koji ističu slovo „Z“ kao vid podrške ruskoj invaziji u Ukrajini, mogli da budu krivično gonjeni.

Slovo „Z“ je korišćeno kao oznaka na ruskim vojnim vozilima koja učestvuju u sukobu i postao je glavni simbol javne podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

13:40 – EK poziva da se obustavi prodaja državljanstava

Evropska komisija je pozvala vlade da zaustave prodaju državljanstava investitorima i da obustave prodaju viza Rusima i Belorusima. Taj potez dolazi usled zabrinutosti da bi ljudi koji su pogođeni sankcijama EU zbog ruske invazije na Ukrajinu mogli da postanu vlasnici zlatnih pasoša i viza iz EU, prenosi Rojters.

„Evropske vrednosti nisu na prodaju. Smatramo da je prodaja državljanstva putem zlatnih pasoša nezakonita prema zakonu EU i da predstavlja ozbiljne rizike za našu bezbednost“, kažu iz EU.

13:25 – Podoljak: Dnevno umire do 530 ruskih vojnika

Savetnik Zelenskog i ukrajinski pregovarač na svom je Tviteru objavio kako dnevno umire 510 do 530 ruskih vojnika.

13:15 – Ukrajinski mediji: Propao pokušaj atentata na Zelenskog

Ukrajinski list „Kijev post“ objavio je da je propao novi pokušaj atentata na predsednika Ukrajine Zelenskog.

Pišu kako je nedaleko od granice sa slovačkom i mađarskom uhapšena vojna grupa od 25 ljudi koju su vodile ruske specijalne službe. List tvrdi da je cilj te grupe bila likvidacija Zelenskog.

13:05 – „Ruska invazija na Ukrajinu je do sada koštala 564,9 milijardi dolara“

Ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko je rekla da je rat do sada koštao Ukrajinu 564,9 milijardi dolara u smislu štete na infrastrukturi, izgubljenog ekonomskog rasta i drugih faktora.

Oko 8.000 kilometara puteva i 10 miliona kvadratnih metara stambenih objekata oštećeno je ili uništeno kao rezultat borbi, rekla je ona.

12:43 – Lavrov: Beograd bi mogao da bude mesto pregovora Rusije i Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da bi pregovori sa Ukrajinom mogli da budu održani i u Beogradu, kao i da su pored Istanbula, gde je već dogovoren sastanak, spremni da razmotre i druge lokacije za pregovore uključujući i Beograd. Više pročitajte u posebnoj vesti.

12:20 – Predgrađe Kijeva u ruševinama posle napada ruskih snaga

12:10 –  Peskov o isporučivanju ruskog gasa u Evropu

Razrađujemo modalitete plaćanja ruskog gasa u rubljama, ali sa apsolutnom sigurnošću možemo reći da Rusija definitivno neće isporučivati gas besplatno, rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja. Više pročitajte u posebnoj vesti.

Foto: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia,EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

12:04 – Kremlj: Pregovori Rusije i Ukrajine u Turskoj mogli bi da počnu u utorak

Kremlj je rekao da bi mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine mogli da počnu u utorak u Turskoj. Istakli su da je važno da se pregovori vode licem u lice uprkos slabom napretku u dosadašnjim pregovorima. Turska je istakla da bi pregovori mogli da počnu već u ponedeljak, ali je portparol Kremlja rekao da je to malo verovatno pošto će njihovi pregovarači stići u Tursku tek u ponedeljak.

11:51 – Ublažavanje policijskog časa u Kijevu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je u ponedeljak blago ublažavanje polijskog časa u ukrajinskoj prestonici. U objavi na Fejsbuku, Kličko je rekao: „Prijatelji! Važne informacije! Policijski čas se menja u Kijevu i regionu. Od danas 28. marta, policijski čas počinje sat kasnije i završava se sat ranije. Trajaće od 21:00 čas do 6:00 časova ujutru“.

11:48 – Peskov o navodnom mučenju ruskih vojnika u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će ruski istražitelji pogledati video koji kruži društvenim mrežama na kojem se navodno vidi kako ukrajinske snage maltretiraju zarobljene ruske vojnike. Peskov je rekao da snimak, za koji je rekao da sa drži „monstruozne prizore“, treba da bude pravno ocenjen i da oni koji su učestvovali u mučenju budu odgovorni.

11:45 – „Bajdenov komentar o Putinu je alarmantan“

Rusija nije blagonaklono prihvatila komentare američkog predsednika Džoa Bajdena o ruskom lideru Vladimiru Putinu tokom vikenda, prenosi Skaj njuz. Naime, Bajden je rekao da Vladimir Putin ne može ostati na vlasti, no to je demantovano iz Bele kuće.

Iz Kremlja kažu da je Bajednov komentar alarmantan. Dodaju, da nema nikakvog napretka u vezi sa idejom da razgovaraju Zelenski i Putin.

Foto:ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

11:40 – Ukrajinci tvrde da su ubili 17.000 ruskih vojnika

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da su ubili 17.000 ruskih vojnika od početka invazije 24. februara. Dodaju da su njihove snage uništile 586 ruskih tenkova, 1694 borbenih oklopnih vozila, 123 aviona, 127 helikoptera, 54 sistema za protivvazdušno ratovanje, sedam brodova…

11:28 – Lavrov odbacio ideju o susretu Putina i Zelenskog

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavorv odbacio je bilo kakve direktne susrete između ruskog predsednika Vladimira Putina i u ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekavši da bi to bilo kontraproduktivno.

Rojters citira kako je rekao da bi njihov sastanak trebalo da se desi samo kada su dve strane blizu dogovora o ključnim pitanjima.

Foto:Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia; © Ukrinform via ZUMA Press Wire; Press and Information Office/TASS

11:10 – Ukrajinski kontigent u KFOR-u zbog rata ide kuće

Četrdeset Ukrajinaca iz sastava KFOR pripremili su se za povratak kući, nakon što je predsednik Volodimir Zelenski naredio da se zbog rata svi pripadnici oružanih snaga te zemlje hitno povuku iz raznih mirovnih misija i odmah vrate u domovinu.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, oni su do sada bili u bazi Bondstil kod Uroševca, u sastavu jedinica KFOR-a zaduženih za istočni deo Kosova. Iz razloga koji nisu navedeni, oni se u Ukrajinu neće vratiti preko centralne Srbije i Mađarske.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

10:55 – Ruska osvajanja u blizini Marijupolja

Većina mesta u blizini Marijupolja koja je Rusija osvojila, su u južnim oblastima, navodi se obaveštajnim podacima Velike Britanije.

„Rusija je najviše zauzela na jugu, u blizini Marijupolja, gde se nastavljaju teške borbe dok Rusija pokušava da zauzme luku“, objavilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije na Tviteru u ponedeljak.

Ministarstvo je saopštilo da nije bilo značajnijih promena u rasporedu ruskih snaga u okupiranoj Ukrajini.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

10:39 – Zelenski o svojim zapadnim saveznicima

U intervjuu za Ekonomist, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izneo svoje mišljenje o tome koje zapadne zemlje u Evropi pomažu ili ne u borbi njegove zemlje protiv Rusije.

On je oštro kritikovao francuskog predsednika Emanuela Makrona, jer kako kaže, nije pružio vojnu podršku Ukrajini.

„Zašto? Zato što se boji Rusije. I to je to. A oni koji prvi kažu da će pomoći prvi se boje“, rekao je. Šta je još govorio Zelenski, pročitajte u posebnoj vesti.

10:22 – Napad na Žitomir i Volin

Ukrajinski zvaničnici objavili su da je Rusija napala tokom noći u ponedeljak Žitomir i Volin, kao i da je napada na skladište goriva u Volinu izvršeno sa teritorije Belorusije.

„Prošle noći dogodile su se dve veoma jake eksplozije u blizini Žitomira“, rekao je gradonačelnik.

„Ljudi su se uplašili jer su se kuće tresle kao za vreme zemljotresa. Sama eksplozija nije se dogodila u gradu već u njegovoj blizini. Trenutno, situacija u Žitomiru je manje-više mirna“, navodi zvaničnik, prenosi N1.

Foto: REUTERS/Serhii Nuzhnenko

10:00 – Marijupolj na ivici humanitarne katastrofe

Grad Marijupolj na jugu Ukrajine nalazi se na ivici humanitarne katastrofe i mora biti potpuno evakuisan, rekao je njegov gradonačelnik.

Rojters prenosi da je gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao da je oko 160.000 civila zarobljeno u gradu bez struje.

Dvadeset šest autobusa je čekalo da evakuiše civile ali ruske snage nisu pristale da im omoguće bezbedan prolaz, rekao je on.

„Ruska Federacije se igra sa nama“, rekao je on.

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

09:55 – Ukrajina: Nije planirano otvaranje humanitarnih koridora

Ukrajina ne planira otvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz opkoljenih gradova u ponedeljak zbog obaveštajnih izveštaja koji upozoravaju na moguće ruske „provokacije“ duž ruta, izjavila je jutros potpredsednica vlade Irina Vereščuk, prenosi Rojters.

09:38 – Erdogan pozvao na prekid vatre u razgovoru sa Putinom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u razgovoru u nedelju pozvao svog ruskog kolegu Vladimira Putina na prekid vatre i bolje humanitarne uslove za civile nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Erdogan je ukazao na važnost prekida vatre između Rusije i Ukrajine, sprovođenje mira i poboljšanja humanitarnih uslova u regionu, saopštila je njegova kancelarija, a prenosi Rojters.

„Predsednik Erdogan je izajvio da će Turska nastaviti da pruža svaku vrstu podrške u vezi sa procesom“, tvitovala je njegova kancelarija.

Foto: REUTERS/Marko Djurica

09:35 – Gasprom nastavlja da isporučuje gas u Evropu

Gasprom, ruski energetski gigant, objavio je svoje dnevne podatke, rekavši da nastavlja da isporučuje gas u Evropu preko Ukrajine. U pitanju je količina od 109,5 miliona kubnih metara gasa.

09:30 – Ukrajinski zvaničnik o mirovnim pregovorima

Još jedan zvaničnik iz Ukrajine je progovorio o predstojećim mirovnim pregovorima u Turskoj.

Ihor Žovkva, zamenik šefa kabineta predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da je „Turska među onim zemljama koje bi mogle da postanu garant njihove bezbednosti u budućnosti“, navodi Rojters.

09:19 – „Nagrada za mir“ kompanijama koje su napustile rusko tržište

Međunarodnim kompanijama koje su napustile rusko tržište biće dodeljena „Nagrada za mir“ od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, saopštio je u nedelju njegov predsedički kabinet.

Kompanije koje su otišle „zaslužuju poštovanje Ukrajinaca i ljudi širom sveta. Uostalom, ravnodušnost i ćutanje su saučesništvo“, rekao je Andrij Jermak, šef kabineta predsednika Ukrajine.

On je pozvao i druge kompanije da „naprave pravi izbor“.

Foto: AP Photo/Nariman El-Mofty; TANJUG/AP Photo/Efrem Lukatsky;Ukrainian Presidential Press Office via AP

09:10 – „Raketa na naftno skladište u Lucku ispaljena je iz Belorusije“

Raketa koja je pala na skladište nafte u Lucku ispaljena je sa područja Bjelorusije. Letela je na maloj visini pa radari nisu uspeli da je otkriju. Prema prvim informacijama nema žrtava, tvrdi lokalni zvaničnik.

09:00 – Profesor iz Kijeva: Rusi su počeli ofanzivu, vode se borbe

„Rusi su počeli ofenzivu iz dva smera, sa severozapda i sa istočnog smera sa ciljem da izađu na glavne puteve koje spajaju Kijev sa drugim delovima Ukrajine. Ukrajinske snage učinkovito zaustavljaju prodor prema Kijevu“, ispričao je profesor iz Kijeva za N1.

Kijev, Ukrajina, rat
Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

08:55 – Mediji o pregovorima Rusije i Ukrajine

Došlo je do izvesnog slabljenja očekivanja uoči mirovnih pregovora sa ukrajinske strane, piše Gardijan.

Naširoko se citira da predsednik Vladimir Zelenski pozdravlja nove pregovore, rekavši da se nada da će oni doneti mir „bez odlaganja“.

Rojters je upravo objavio citat savetnika ministarstva unutrašnjih poslova Vadima Denisenka, uoči nove runde pregovora Rusije i Ukrajine u Turskoj, koji je rekao „da ne misli da će biti ikakvog pomaka u glavnim pitanjima.

Foto: EPA-EFE/Stringer

08:38 – Zelenski: Moskva je „uplašena“ zbog novinara koji mogu da govore istinu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je reagovao na pokušaj Rusije da cenzuriše njegov intervju koji je dao nezavisnim ruskim novinarima, rekavši da je „Moskva uplašena zbog novinara koji mogu da govore istinu“.

„Jaki ljudi naše jake zemlje, danas je dan kada se iznova uveravam koliko smo daleko od Ruske Federacije“, rekao je Zelenski u svom najnovijem obaćanju u nedelju.

„Zamislite samo, u Moskvi su se uplašili zbog mog intervjua sa ruskim novinarima. Onim novinarima koji umeju da govore istinu“, rekao je on.

08:33 – Crveni krst i dalje ne može da dostavi pomoć u Marijupolj

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je da još uvek nije u mogućnosti da dostavi bilo kakvu pomoć u opkoljeni Marijupolj, jer od Rusije i Ukrajine zahteva da garantuju bezbedan prolaz.

„Strane moraju da garantuju i da se dogovore da dozvole bezbedan prolaz. Moraju da objave rutu u da daju dovoljno vremena ljudima da izađu“, rekao je portparol MKCK Met Moris za BBC.

„Trenutno nemamo tim koji može da pristupi“, rekao je on.

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

08:10 – Desetine hiljada civila zarobljeno u Černigovu

Desetine hiljada civila zarobljeno je u Černigovu, gde su posle mesec dana teških borbi ostali bez gasa, vode i struje.

Černigov, koji se nalazi na obalama reke Desne, bio je među prvim ukrajinskim gradovima koji su napale ruske trupe koje su prešle iz Belorusije u pokušaju da stignu do Kijeva.

Mesec dana kasnije, grad je praktično odsečen od ostatka zemlje.

„Ne postoji siguran izlaz“, rekao je za BBC guverner Černigova Vladislav Čaus.

07:50 – Zelenski: Ukrajina je spremna da razgovara o statusu neutralnosti

U intervjuu ruskim novinarima, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je rekao da je Ukrajina spremna da razgovara o statusu neutralnosti u okviru mirovnog sporazuma.

„Najvažnija pitanja u pregovorima sa Rusijom su bezbednosne garancije, neutralnost i status Ukrajine bez nuklearnog oružja“, rekao je Zelenski.

Zelenski je razgovarao sa novinarima preko video poziva, a tokom intervjua je sve vreme govorio na ruskom jeziku.

07:40 – Bajden negira da poziva na promenu režima u Rusiji

Američki predsednik Džo Bajden je rekao da ne poziva na promenu režima u Rusiji, nakon što je u subotu rekao da ruski predsednik Vladimir Putin „ne može da ostane na vlasti“.

Kada ga je novinar u nedelju nakon crkvene službe u Vašingtonu upitao da li želi da smeni Putina, Bajden je odgovorio sa „ne“.

Foto: REUTERS/Marko Djurica

07:30 – „Okupacija elektrane u Černobilju rizikuje curenje radijacije širom Evrope“

Zamenica ukrajinskog premijera optužila je Rusiju za „neodgovornost“ oko okupacije elektrane u Černobilju, koja bi mogla da dovede do curenja radijacije u veći deo Evrope.

Irina Vereščuk je u nedelju uveče objavila ovo na Telegram nalogu, gde rekla da ruske snage nastavljaju da militarizuju černobiljsku zonu isključenja.

07:15 – Zapalila se kuća u Kijevu

Ukrajinske službe za hitne slučajeve izveštavaju da u Kijevu zapalila kuća nakon što je jedan projektil oboren tokom noći.

Agencija je saopštila da je primila dojavu o požaru, koji je ubrzo ugašen.

7.05 – „Ruske trupe sprečavaju vatrogasce da se bore sa vatrom oko Černobilja“

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk optužila je Rusiju da „militarizuje“ prostor u okolini Černobilja, gde transportuje staro i loše održavano oružje. Pored toga, optužila je ruske trupe kako sprečavaju vatrogasce da se bore sa požarima u ovoj oblasti.

„Neprofesionalni postupci ruskih vojnika predstavljaju ozbiljnu pretnju ne samo Ukrajini, već i stotinama miliona Evropljana“, rekla je Vereščuk, prenosi BBC.

7.00 – Ukrajinci tvrde da su odbili pet ruskih napada 

Ukrajina, Rusija, ruski tenk, rat
Foto: Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian Ground Forces/Handout via REUTERS

Ukrajinske odbrambene snage tvrde da su odbile pet ruskih napada u Luganskoj i Donjeckoj oblasti, gde Rusi žele da preuzmu kontrolu nad ključnim putevima i naseljima ka Kijevu. U ovim oblastima uništena su dva tenka, jedno pešadijsko vozilo, a prema navodima Ukrajinaca štetu je pretrpela i ruska strana.

Pored toga, uništena su četiri aviona, jedan helikopter i dve bespilotne letelice.

6.50 – Materijalna šteta rata do sada veća od 63 milijarde dolara

Ukrajina, rat
Foto: TANJUG/AP Photo/Efrem Lukatsky

Prema novoj proceni Kijevske škole ekonomije, do sada je uništena infrastruktura u vrednosti od preko 63 milijarde dolara. Kako tvrde iz ove institucije, do sada je oštećen ili uništen najmanje 4.431 stambeni objekat, 92 fabrike i 378 škola.

Najmanje 12 aerodroma je uništeno ili oštećeno i sedam termo ili hidroelektrana.

6.45 –  Škole u Kijevu počinju da rade

Gradonačelnik Kijeva najavio je da će se ove nedelje nastaviti sa nastavom u glavnom gradu, pa će đaci krenuti da pohađaju onlajn nastavu.

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

6.40 – Evakuisano više od 1.000 Ukrajinaca u nedelju

Više od 1.000 Ukrajinaca evakuisano je u nedelju humanitarnim koridoroima, saopštila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

„Evakuacija je sprovedena preko dva humanitarna koridora. Evakuisano je čak 1.100 ljudi“, navela je Vereščuk.

Bonus video: Mariupolj iz vazduha posle mesec dana borbi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare