Zaporožje Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia

Rusija je rasporedila helikoptere i alate za potragu za beguncima u okupiranoj ukrajinskoj regiji oko Hersona pokušavajući zaustaviti vlastite vojnike u sve masovnijem bekstvu.

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine objavio je, a preneo ugledni Njuzvik, da su značajni ruski gubici i nespremnost za borbu doprineli pogoršanju moralnog i psihološkog stanja okupacionih ruskih trupa i da je rapidno povećan broj dezertera.

„Na privremeno okupiranoj teritoriji Hersonske oblasti, i to u području naselja Babenkivka Druga, neprijatelj je bio prisiljen da rasporedi helikoptere i naoružanje za potragu za beguncima i njihovo vraćanje na borbene položaje“, stoji u objavi ukrajinskog glavnog štaba.

Pojasnili su da je kroz Kalančak, u pravcu privremeno okupiranog Krima, danima ranije zabeleženo intenzivno kretanje nenaoružanih ruskih vojnika. Kalančak se nalazi u delu južne oblasti gde se trenutno odvija ukrajinska kontraofenziva, piše Slobodna Dalmacija.

Ako se potvrdi, ukrajinski izveštaj daje plastičan uvid u stanje u ruskim vojnim redovima sedmog mesec od početka agresije. Već je u nedelju britanska obaveštajna služba na temelju svojih podataka dala procenu kako je kriza morala i discipline u ruskim redovima na vrhuncu. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva napisalo je da su problemi poput borbenog umora, velikog broja žrtava i problema s platama među glavnim pritužbama ruskih vojnika.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajinske procene o broju poginulih okupatora u Ukrajini premašile su 50 hiljada ove nedelje. Moskva je poslednji put vlastitu zvaničnu procenu o gubicima dala 25. marta, kad je ruski vojni zapovednik rekao državnoj agenciji Tass da je 1351 ruski vojnik ubijen, a 3825 ranjeno.

Nedavni obaveštajni izveštaji sa regrutacionim pokušajima Rusa u Moldaviji beleže katastrofu i masovno dezerterstvo. Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane navela je u izveštaju da čak i stanovnici Pridnjestrovlja odbijaju potpisati ugovore s ruskom vojskom, uprkos obećanjima o visokim novčanim isplatama, socijalnim paketima i jeftinijim stambenim prostorima.

Dezerterstvo je uočeno ne samo među žiteljima Transninstrije, nego i u ruskim trupama na tom području, a zbog ograničenog broja raspoloživih kontingenata, Rusi ne raspolažu potrebnim resursima za traženje i povratak nestalih, piše Slobodna Dalmacija.

BONUS VIDEO: Ruski kamioni u nuklearnoj elektrani u Zaporožju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar