Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Skoro tri četvrtine Nemaca nezadovoljno je radom vladajuće koalicije koju predvode Socijaldemokratska partija i kancelar Olaf Šolc, prema anketi čije je rezultate objavila novinska agencija DPA.

Samo 23 odsto zadovoljno je radom tzv. “semaforske koalcije“ SDP, Zelenih i liberalne FDP, pokazali su rezultati ankete instituta JuGov.

Više od dve trećine od skoro 1.300 ispitanika navelo je da ne veruje da Šolc može da reši najhitnije probleme zemlje, uključujući slab ekonomski rast, visoku inflaciju i smanjenje poslovnog poverenja, a osim toga, 18 odsto njih očekuje da će tenutna vladajuća koalicija moći da ponovo pobedi na izborima 2025.

PROČITAJTE JOŠ:

Kao što je bio slučaj pre jednog veka, ekonomske poteškoće koje su usledile pokazuju se kao plodno tlo za populizam, pa je tako podrška nemačkom krajnje desničarskom AfD-u porasla na rekordno visok nivo poslednjih meseci, proguravši je dalje ka većoj popularnosti od Šolcovih socijaldemokrata levog centra, ocenjuje Blumbert.

Američka agencija navodi da je nemačka privreda, dugotrajni pokretač rasta Evrope, opadala nekoliko kvartala za redom, a poverenje u poslovne prilike je ponovo opalo u avgustu iako je ekonomija uspela da izađe iz recesije u drugom kvartalu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar