Nakon misteriozne pogibije šefa paravojne ruske formacije Vagner Jevgenija Prigožina i smene generala Sergeja Surovikina sa čela Vazdušno-kosmičkih snaga, prljava "igra prestola" u Kremlju stigla je do vrhunca. Kao pobednici izlaze ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog štaba Valerij Gerasimov, dok su Prigožin i Surovikin izvukli “deblji kraj”.

Šojgu i Gerasimov uspeli su da zadrže poverenje ruskog predsednika Vladimira Putina u trenucima velikih previranja koja su ozbiljno pretila njegovom režimu i time su „zacementirali“ svoje pozicije u ruskom vojnom vrhu.

Sergej Šojgu i Velerij Gerasimov Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Prigožin protiv Šojgua i Gerasimova

Previranja su počela sa javnim nastupima Jevgenija Prigožina u kojima je kritikovao prvo Šojgua, zbog načina na koji vodi rat i neisporučivanja oružja Vagner grupi, a potom i Gerasimova.

Takođe, Prigožin je oštro kritikovao odluku Šojgua da smeni Surovikina sa mesta šefa ruskih oružanih snaga u Ukrajini nakon samo tri meseca na toj poziciji i to mesto dodeli Gerasimovu. Da poniženje bude veće, Surovikin je postavljen na mesto zamenika Gerasimova.

Šef Vagnera sukobljavao se i sa Gerasimovim. Krajem decembra prošle godine istraživački novinar Hristo Grozev iz Belingketa objavio je snimak na kojem se vidi kako Gerasimova članovi Vagnera smešteni kod Bahmuta nazivaju „gov*om“.

Jevgenij Prigožin Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

„Ti si jedno go*no. Gde je municija? Ovde više nemamo granata“, čuje se na snimku.

Na kraju, sve je eskaliralo kada je Ministarstvo odbrane na čijem čelu je Šojgu saopštilo da „sve formacije koje obavljaju borbene zadatke moraju da potpišu ugovor“ sa Ministarstvom. Prigožin je kategorički odbijao da se povinuje ovom zahtevu i rešio da krene u pobunu, odnosno kako je to nazvano, marš na Moskvu 24. juna.

Surovikinov pad u nemilost

Upravo je pobuna bila kap koja je prelila čašu u Kremlju i kada je Surovikin u pitanju. Kako je otkriveno tada, general koji je dugo bio čovek od poverenja Kremlja, zaparvo je bio jako blizak sa Prigožinom i vrlo upućen u pobunu.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia; Not supplied / WillWest News / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prema poverljivim dokumentima koje je CNN objavio, Surovikin je bio tajni VIP član Vagnera, čak imao je lični registarski broj u Vagneru, kao i još najmanje 30 visokih ruskih vojnih i obaveštajnih zvaničnika.

Nakon što su ova saznanja izašala u javnost, Surovikin je na kratko nestao iz javnosti. O njegovoj sudbini se nagađalo sve do srede ujutru, kada je nekoliko sati pre nego što će Prigoinov avion pasti, potvrđeno da je smenjen sa pozicije prvog čoveka Vazdušno-kosmičkih snaga.

Slučajnost ili ne, ali obojica “izdajnika” istog dana nestala su sa “mape”. Prigožin je poginuo u padu aviona, što je tek u nedelju zvanično potvrđeno, a Surovikin je sklonjen.

Smena Surovikina istog dana kada je Prigožin poginuo pokrenula je niz teorija zavere da ruski vojni vrh stoji iz obaranja Prigožinovog aviona, odnosno da je PVO oborio letelicu. Kao dodatni “dokaz” u prilog ovoj teoriji, oni koji je zastupaju napominju da se avion srušio nedaleko od rezidencije Vladimra Putina koju čuvaju četiri baterije S-300.

Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia, GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/EPA-EFE, Yevhen Kotenko / UkrInform / Profimedia,REUTERS/Gleb Garanich

Međutim, sva je prilika da je to bio samo pokušaj da se prst sumnje uperi ka ruskom vojnim vrhu, odnosno Šojguu i Gerasimovu. Iako tačne okolnosti pada aviona nisu poznate, najverovatnije je eksplozija u samom avionu dovela do pada.

Naime, ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj saopštila je da je u avionu došlo do eksplozije, što ukazuje da nije oboren. I analize Pentagona pokazuju da “ništa ne upućuje na to da je raketom zemlja-vazduh srušen avion kojim je leteo šef Vagnera”.

Još jedan podatak ukazuje na bombu u avonu kao najverovatniji uzrok pada. Sajt Flightradar24, koji prati kretanje aviona, objavio je da je letelica šefa Vagnera bila je na visini od 8,5 kilometara pre nego što se srušila. Na toj visini većina sistema protivvazdušne odbrane ne može da obori avion.

Pročitajte još:

Ako je ipak bila postavljena bomba, za sada, nije poznato ni ko ni kako je uneo. Jedna verzija, koju za sada niko nije potvrdio (ali ni demantovao) je da je bomba uneta u avion pre leta u sanduku sa vinom.

Zvanično, istraga je u toku. Pitanje je, međutim, da li ćemo ikada saznati pravu istinu. Jasno je da je u sredu Prigožin zauvek izgubio u igri koju je vodio od početka rata – za prevlast u Kremlju. I njegov saveznik Surovikin sve je dalje od važnih funkcija, ali i od Kremlja.

DNK potvrdio Prigožinovu smrt

Avion šefa Vagnera pao je u sredu u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve, a ubrzo se pojavio podatak da je na spisku putnika bio i Prigožin. Međutim, tek u nedelju DNK analiza potvrdila je da je u padu aviona stradao šef Vagnera, ali i svi ostali putnici. U avionu je bilo deset osoba, uključujući Dimitrija Utkina, čoveka broj dva Vagnera po čijem je kodnom imenu cela jedinica dobila naziv.

BONUS VIDEO Smrt Prigožina – tragedija ili ubistvo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare