Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA-EFE/IRANIAN REVOLUTIONARY GUARD CORPS / HANDOUT

Rusija je dala Iranu 140 miliona evra i izbor zaplenjenog oružja i SAD i Velike Britanije u zamenu za desetine smrtonosnih dronova za rat u Ukrajini, tvrde bezbednosni izvori.

Ruski vojni avion je tajno prevezao novac i tri modela oružja – britansku protivtenkovsku raketu NLAW, američku protivtenkovsku raketu Džavelin i protivvazdušnu raketu Stinger – na aerodrom u Teheranu u ranim satim 20. avgusta, rekao je izvor za Skaj njuz, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Oružje koje je bilo deo pošiljke je vojna oprema Velike Britanije i SAD namenjena ukrajinskoj vojsci koja je „pala u ruske ruke“, navodi izvor.

Izvor je rekao da bi ovo moglo da da korpusu garde islamske revolucije mogućnost da proučava zapadnu tehnologiju i da je potencijalno kopira, prenosi Skaj njuz.

PROČITAJTE JOŠ:

„Oni će verovatno biti projektovani i korišćeni u budućim ratovima“, rekao je izvor.

Iran je sa svoje strane isporučio Rusiji više od 160 bespilotnih letelica, uključujući 100 dronova Šahed, tvrdi izvor. Oni su dobili nadimak „dronovi samoubicce“, jer ekplodiraju pri udaru.

Izvor je naveo da je proteklih nekoliko dana između Teherana i Moskve dogovoren još jedan ugovor vredan 200 miliona evra.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar