Foto: EPA-EFE/STR/STRINGER, EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA/SERGEY SHESTAK/ROMAN PILIPEY

Tela devet osoba, uključujući dvoje male dece, pronađena su u gradu Volnovahi na istoku Ukrajine koji je pod ruskom okupacijom. Svi su bili članovi iste porodice Kapkanets, a prema navodima ukrajinskih zvaniččnika, ubili su ih ruski vojnici 27. oktobra iz vatrenog oružja jer su odbili da im daju kuću.

Ruski istražitelji kažu da su uhapšena dva osumnjičena muškarca, koji tvrde da su ruski vojnici s Dalekog istoka. Ukrajina i Rusija započele su odvojene istrage o napadu, piše BBC.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije na kojima se vide krvava i izrešetana tela kako leže u krevetima, a neka od njih su još uvek u zagrljaju.

Porodica je Čečenima odbila da preda kuću

Ukrajinski zvaničnik Dmitro Lubinets rekao je da su „krvave ruke Rusa bile umešane u ubistva u Volnovahi“, prenosi Index.hr.

„Prema preliminarnim informacijama, okupatori su pobili celu porodicu Kapkanets, koja je slavila rođendan i odbila da sopstvenu kuću preda okupatorima iz Čečenije“, rekao je na Telegramu.

Tužiteljstvo u Donjecku koje je pod kontrolom Ukrajine, pozivajući se na preliminarne informacije, saopštilo je da su napadači u vojnim uniformama upucali porodicu nakon što je njihov zahtev da napuste kuću odbijen.

Među stradalima je i dvoje dece, rođenih 2014. i 2018. godine, dodaju iz kabineta.

„Sve komšije govore da su ubice bili vojnici“

Ruski zvanični Istražni odbor opisao je uhapšene kao ruske vojnike s Dalekog istoka zemlje, koji su potpisali ugovore s ruskom vojskom.

„Prema informacijama, motiv zločina bio je porodični sukob“, stoji u saopštenju.

Astra, ruski informativni kanal na Telegramu, ranije je citirao komšije žrtava koji okrivljuju rusku vojsku za ubistva.

„Svi susedi govore da su ubice bili vojnici. Svi smo u strahu“, rekao je jedan sused za Astru.

Baza, drugi ruski Telegram kanal, rekao je da su članovi domaćinstva imali „sukob s neidentifikovanim muškarcima koji su nosili vojne uniforme bez oznaka“.

Volnovahu su zauzele ruske snage samo nekoliko nedelja nakon početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Veći deo grada je uništen.

PROČITAJTE JOŠ:

Teške bitke na istoku i jugu Ukrajine

Ubistva u Volnovahi događaju se dok se nastavljaju žestoke borbe na velikom frontu u istočnim i južnim regijama Ukrajine.

Kijev je pokrenuo svoju konstraofanzivu u junu, pokušavajući da podeli okupacione ruske trupe u južnim regijama Herson i Zaporožje na dva dela i otežati njihovo snabdevanje. Do sada je ukrajinsko napredovanje bilo sporo i skupo, jer su Rusi imali vremena pripremiti svoje odbrambene linije.

Poslednjih nedelja Moskva je takođe bila u napadu blizu ključnog grada Avdijivke u regiji Donjeck, kao i Kupjanska u severoistočnoj regiji Harkiv.

Ukrajinska vojska kaže da su svi napadi Moskve bili „neuspešni“, izveštavajući o teškim ruskim gubicima. Tvrdnje zaraćenih strana nisu nezavisno proverene.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar