Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; shutterstock; Ukraine Presidency/Ukraine Presi; Alexander Kazakov/Kremlin Pool;

Situacija na Bliskom istoku dovedena je do tačke ključanja zbog rata između Izraela i Hamasa. Druge zemlje, ali i terorističke organizacije poput Hezbolaha, gotovo svakodnevno prete direktnim ulaskom u sukob, što bi dovelo do velikog rata u ovom regionu. Upravo zbog toga, vesti sa frontova u Ukrajini prolaze nezapaženo. Ovo je presek najvažnijih informacija koje treba da znate o ratu između Rusije i Ukrajine.

Putinovo zdravlje

Pre svega, prethodnih dana se polemika ponovo vodi o zdravlju ruskog predsednika Vladimira Putina. Iako ovakve glasine kruže već godinama, a naročito od početka ruske invazije na Ukrajinu, ove nedelje su znatno intenzivirane.

Tako se na Telegram kanalima pojavila informacija da je član obezbeđenja pronašao Putina zgrčenog na podu u spavaćoj sobi.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV /SPUTNIK / KREMLIN

Prva vest o lošem Putinovom zdravlju pojavila se na Telegram kanalu General SVR.

Istovremeno, britanski tabloidi preneli su neproverene informacije da je predsednik Rusije doživeo srčani udar. Najčešće se u ovakvim situacijama pominje da on koristi dublere, što nikada nije potvrđeno.

Ipak, stručnjaci su ranije analizirali neke fotografije i snimke i zaključili da se na njima ne nalazi Putin, već osoba koja je njemu identična.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov morao je ovog puta da se oglasi o zdravlju predsednika.

„S njim je sve u redu, ovo je samo još jedna lažna vest“, rekao je Peskov komentarišući informacije stranih medija da ruski lider navodno ima „srčane probleme“, prenela je agencija RIA Novosti.

Foto:Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Peskov je apsurdnim i lažnim nazvao i navode da Putin ima dvojnike. Prema njegovim rečima, takve lažne vesti ne mogu izazvati ništa drugo do osmeha.

Rusi naciljali nuklearku Hmeljnicki

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je u napadu ruskih dronova u regionu Hmeljnicki, verovatno ciljano područje istoimene nuklearne elektrane.

„Najverovatnije je da je meta ovih napada nuklearna elektrana Hmeljnicki. Udarni talas od eksplozije zatresao je prozore, uključujući i prostore nuklearne elektrane“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, svaki ruski napad, posebno onaj koji se usuđuje da gađa nuklearnu elektranu i druge ključne objekte, predstavlja dokaz da je pritisak na Rusiju nedovoljan.

Bahmut Rusija Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/Stringer

Snažne eksplozije blizu područja nuklearne elektrane Hmeljnicki oštetile su prozore, ali nisu uticale na rad elektrane ili na njeno napajanje.

„Napadaju nas sa svih strana“

Ruske snage napadaju na gotovo svim delovima fronta, a u protekla 24 sata najžešće borbe su vođene u pravcu Marinke, gde su ukrajinske trupe odbile više od 20 napada, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinske snage odbile su ruske napade u pravcu Kupjanska i nastavljaju ofanzivne operacije južno od Bahmuta, prenosi agencija Unian.

Ruske trupe ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku, ali ukrajinski vojnici čvrsto drže odbranu, navedeno je u saopštenju.

Bahmut Rusija Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/Stringer

„Jedan od najznačajnijih udaraca od početka rata“

Ruski propagandista Ilija Tumanov na svojm Telegram kanalu „Fighterbomber“ potvrdio je da su Ukrajinci, koristeći američke projektile ATACMS, izvršili veliki udar na bazu ruske avijacije nedaleko od grada Berdjanska koji je trenutno pod ruskom okupacijom.

„Veliki su gubici i u ljudstvu i u opremi“, kazao je Tumanov.

Napad su ruski vojni izvori opisali kao „jedan od najznačajnijih udaraca ruskim snagama od početka rata, ako ne i najznačajniji“.

Iako još nema zvanične potvrde da su u napadu zaista korišćeni ATACMS projektili, video snimci jasno pokazuju kontinuiranu paljbu i seriju eksplozija u vazdušnoj bazi. Lokalni izvori potvrdili su napad i kazali kako je pričinjena velika materijalna šteta na objektima.

Foto: Sergey SHESTAK / AFP / Profimedia

Isporuka ATACMS

Amerika je prethodne nedelje u tajnosti isporučila Ukrajini raketni sistem ATACMS. Ukrajina već mesecima traži raketni sistem. Još uvek nije jasno kada je oružje isporučeno ili kada je doneta odluka da se ono isporuči.

Sa dometom od 160 km, moćne rakete će verovatno poremetiti rusko pozicioniranje, a većina analitičara predviđa da će Moskva biti primorana da stacionira vazdušna sredstva dalje, ograničavajući operativni kapacitet.

POGLEDAJTE JOŠ:

Operacija preko reke u Hersonu

Takođe, došlo je do značajnog proboja kod Hersona. Čini se da su ukrajinske trupe prešle reku Dnjepar u oblasti Hersona pod okupacijom Rusije, navode vojni blogeri.

Popularni ruski vojni bloger VarGonzo naveo je da su borbe na istočnoj obali Dnjepra nastavljene u blizini priobalnog sela Krinki.

„Ukrajinske trupe pokušavaju da steknu uporište i povuku rezerve kako bi razvile svoju inicijativu na obali Dnjepra pod kontrolom ruske vojske“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare