Ilustracija francuska policija Foto:GERARD JULIEN / AFP / Profimedia

Francuska policija jutros je privela ruskog oligarha Alekseja Kuzmičeva osumnjičenog za pranje novca.

Kancelarija nacionalnog finansijskog tužilaštva (PNF) potvrdila je za “Mond“ da su „pretresena razna mesta” , uključujući i privatnu vilu Kuzmičeva u 7. pariskom arondismanu, između Narodne skupštine i muzeja Orsej, kao i vila u Sen Tropeu.

Kuzmičev, suvlasnik konzorcijuma Alfa grupe, u čijem je vlasništvu Alfa banka, smatra se „jednim od najuticajnijih ljudi u Rusiji“, čije su „veze sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom“ na čvrstim osnovama.

Evropske sankcije teoretski zabranjuju prisustvo pojedinaca na evropskom tlu, ali izvor blizak oligarhu navodi za “Mond“ da je Kuzmičev nakon što je uvršćen na spisak sankcija već bio u Francuskoj u kojoj ima porodične veze.

U raciji je učestvovalo više od 60 agenata Biroa za borbu protiv korupcije, finansijskog i fiskalnog kriminala (OCLCIFF) i oko 40 policajaca RAID i BRI koji su čuvali vilu od dva hektara, pri čemu je otkrivena velika količina gotovine.

PROČITAJTE JOŠ:

Protiv biznismena su pokrenute tri istrage zbog optužbi za pranje novca i finansijskih malverzacija, kao i kršenja sankcija.

Kako podseća francuski list, ovo je treći put da PNF pokreće istragu protiv ruskih biznismena.

Pariško tužilaštvo pokrenulo je još 15 slučajeva protiv ruskih državljana zbog optužbi za pranje novca u procesu sticanja nekretnina u Parizu, na Azurnoj obali i na Alpima.

U okviru ovih slučajeva, francuske vlasti su već zaplenile imovinu vrednu više od 100 miliona evra.

Kuzmičev je pod sankcijama od 15. marta 2022. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar