Foto: EPA-EFE/IQBAL KUSUMADIREZZA

Bombaš samoubica, ljut zbog novog krivičnog zakona Indonezije koji zabranjuje seks van braka i vređanje predsednika, razneo je sebe juče u policijskoj stanici na glavnom ostrvu Java, ubivši još jednu i ranivši 11 osoba.

Agus Sujatno (34), islamistički militant i osuđeni proizvođač bombi koji je pušten iz zatvora prošle godine, ušao je u policijsku stanicu u gradu Bandungu na motoru i detonirao bombu.

Detektivi su kasnije pronašli „desetine“ belih papirića zalepljenih na motocikl napadača u znak protesta protiv kontroverznog novog krivičnog zakona zemlje koji je donesen u utorak.

Šef policije Zapadne Jave rekao je da je u policijskoj stanici pronađen papir zalepljen na motoru Sujatna sa porukom: „Krivični zakon je zakon nevernika, hajde da se borimo protiv satanskih izvršitelja zakona“.

Foto: EPA-EFE/IQBAL KUSUMADIREZZA

Indonezijski parlament usvojio je u utorak novi krivični zakon koji zabranjuje seks van braka i vređanje predsednika i državnih institucija.

Iako u novom zakonu postoje odredbe koje se temelje na šerijatu, islamiste su mogli da naljute drugi članovi zakona koji bi se mogli koristiti za suzbijanje propagiranja ekstremističkih ideologija, kažu analitičari.

Neki islamistički ekstremisti pozvali su na implementaciju šerijatskog zakona u Indoneziji, koja uz islam službeno priznaje pet religija.

Sujatno je ušao u policijsku stanicu na svom motoru i detonirao jednu od dve bombe koje je nosio, dok je drugi eksploziv je bezbedno detonirao policijski tim za bombe.

Prodavac hrane Herdi Hardianšah rekao je da je spremao obroke iza stanice kada ga je šokirao jak prasak.

Video je policajca kog je prepoznao kao jednog od svojih mušterija okrvavljenog, kojeg su druga dva policajca na motociklu odvezla u bolnicu. Kasnije je saznao da je policajac umro. Ranjeno je deset drugih i jedan civil.

‘Odjednom sam čuo zvuk eksplozije… Video sam nekoliko policajaca kako izlaze iz stanice i nisu mogli da hodaju kako treba’, rekao je drugi ulični prodavac Hanes, prenosi Dejli mejl.

***

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za bombaški napad u Istanbulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar