Foto: Antara Foto/Sigid Kurniawan via REUTERS /Guliver

Očekuje se da će indonezijski parlament ovog meseca doneti novi krivični zakon koji bi kriminalizovao seks van braka i zabranio uvrede predsednika ili državnih institucija, što je izazvalo uzbunu aktivista za ljudska prava.

Zamenik ministra pravde Edvard Omar Šarif Hiariej rekao je u intervjuu za Rojters da se očekuje da će novi krivični zakon biti donesen 15. decembra.

„Ponosni smo što imamo krivični zakon koji je u skladu s indonezijskim vrednostima“, rekao je on.

Ako bude usvojen, novi zakon bi se primenjivao na državljane Indonezije, ali i na turiste, te bi uveo velike promene koje bi uticale na širok spektar građanskih sloboda.

Seks van braka mogao bi one koji novi zakon prekrše osuditi na godinu dana zatvora, dok bi nevenčanim parovima bio zabranjen zajednički život.

Aktivisti civilnog društva kažu da bi ovo istospolne parove, koji nemaju pravo na brak, ostavilo u dodatnom riziku od krivičnog gonjenja.

„Ovo je opasno ne samo zbog pretnje kaznom, već može dati legitimitet zajednici osvetnika“, rekao je Muhamad Isnur, predsednik Indonezijske fondacije za pravnu pomoć.

Vređanje predsednika, koje bi po zakonu mogao da prijavi samo predsednik, moglo bi da one koji zakon prekrše osudi na tri godine zatvora. Ovim zakonom takođe bi bilo zabranjeno vređanje državnih institucija i izražavanje bilo kakvih stavova koji su suprotni državnoj ideologiji Indonezije.

Abortus bi ostao ilegalan osim u slučajevima silovanja.

I dok nacrt zakona ima podršku nekih islamskih grupa, drugi strahuju da bi bio poguban za demokratske i građanske slobode.

Inače, prethodni nacrt zakona trebao je da bude usvojen 2019. godine, ali je proces odložen nakon što je desetine hiljada ljudi izašlo na ulice širom zemlje.

***

BONUS VIDEO: Poplave u Indoneziji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar