Foto_: Sputnik/Ramil Sitdikov/Pool via REUTERS, Shutterstock

Inženjer Gleb Karakulov, koji je radio direktno za ruskog predsednika Vladimira Putina, pobegao je iz Rusije i sada otkriva škakljive detalje o ruskom lideru u intervjuu za istraživački portal “Dosije Centar”.

Karakulov, koji je bio zaposlen Federalnoj gardijskoj službi, bio je Putninov saputnik na više od 180 putovanja u poslednjih 13 godina. Njegovo odeljenje bilo je zaduženo za kodiranje dokumenata, koje bi potom bili poslati Putinu.

On je sa porodicom uspeo da pobegne u Tursku, i to dok je bio u Putinovoj pratnji na putovanju u Kazahstan, sredinom prošlog oktobra. Znajući da je bekstvom prekršio ruski zakon, Karakulov je rekao da bi „veći zločin bio da je ostao“.

„Smatram da je Putin ratni zločinac“, rekao je za portal koji je osnovao proterani ruski tajkun Mihail Hodorkovski.

Dodao je da su njegove simpatije prema ruskom državnom vrhu prestale aneksijom Krima 2014. godine, a eskalirale radom na organizovanju skupih putovanja za Putina i ruskog premijera Mihaila Mišustina, kao i kasnije invazijom na Ukrajinu.

“Putinov strah za život je patologija”

U intervjuu, Karakulov je govorio o detaljima iz Putinovog života, kao što su njegove navike, porodica i zdravlje. Rekao je da ruski predsednik i dalje ne koristi pametne telefone niti internet i da ruska televizija sa nacionalnim frekvencijama mora da bude stalno dostupna na njegovim putovanjima u inostranstvu.

Putin je u stalnom strahu od koronavirusa, tvrdi Karakulov, pa je svaki zaposlen primoran da bude u karantinu dve nedelje pre nego što se sastane sa predsednikom.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Evgeniy MaloletkaArtur Reszko / PAP / Profimedia/Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Krzysztof Zatycki / Zuma Press / Profimedia/JANEK SKARZYNSKI / AFP / Profimedia/Tanjug/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Njegov strah za sopstveni život prerastao je u patologiju“, istakao je Karakulov, ali je odbacio tvrdnje koje su se pojavile u javnosti da je Putin teško bolestan.

Dodao je da su od 2009. godine samo dva putovanja bila otkazana zbog bolesti ruskog predsednika.

“Da, Putin ima vilu na Crnom moru”

U Federalnoj gardijskoj službi, stalno su kružile priče o Putinovom privatnom životu. Iako je predsednik svoj život krio od budnih očiju javnosti, Karakulov se seća tračeva kako je Putin u svojim brojnim rezidencijama živeo sa ćerkama i partnerkama.

Vladimiri Putin, Ljudmila Putin, Alina Kabajeva, Svetlana Krivonogi
Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH / KREMLIN POOL / SPUTNIK/ITAR-TASS/EPA PHOTO/YURI KOCHETKOV/Proekt Media / WillWest News / Profimedia

Iako je poznato da je Putin bio oženjen Ljudmilom, Karakulov kaže da tokom perioda rada u Federalnoj gardijskoj službi nikada nije upoznao. Kada je reč o ženama koje su u javnosti figurirale kao Putinove ljubavnice, kaže da te navode ne može da potvrdi, jer je to uvek bilo na nivou tračeva.

Pročitajte još:

Međutim, Karakulov je potvrdio da Putin ima vilu na Crnom moru, koja je svojevremeno pomenuta i u slučaju ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnija. Takođe je potvrdio i navode da Putin ima identične kancelarije u nekoliko svojih rezidencija.

Portal “Dosije Centar” naveo je da je ovaj intervju snimljen krajem prošle godine, ali je tek sada objavljen zbog Karakulove bezbednosti.

BONUS VIDEO Isplivao snimak incidenta iznad Crnog mora: Ovako je ruski lovac oborio moćni američki dron

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare