Foto: Profimedia, EPA-EFE

Rusija bi mogla da potraži alternative Vagneru, ozloglašenoj privatnoj plaćeničkoj vojnoj kompaniji pod kontrolom tajkuna Jevgenija Prigožina, navodi britansko ministarstvo obrane u najnovijem izveštaju svojih vojnih obaveštajaca.

Kako se navodi,  Rusija verovatno traži način za razvoj alternativnih privatnih vojnih kompanija kako bi zamenila Vagner. Kako se navodi, ruski vojni vrh želi da zameni Vagner privatnom vojnom kompanijom nad kojom bi imao više kontrole. Ali, kako je dodaje, trenutno nijedna ruska privatna vojna kompanija nije uporediva s Vagnerom u smislu veličine ili borbene moći.

Britanski obaveštajci su naveli kako Rusija verovatno i dalje smatra da je korisno koristiti privatne vojne kompanije, jer su one manje ograničene nižim primanjima i neučinkovitošću koja negativno utiče na efektivnost regularne vojske. Uz to, vojni vrh verovatno veruje da je ruskom društvu lakše da podnese teške gubitke u redovima privatnih vojnih kompanija nego u redovima regularne vojske.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin gotovo da je u otvorenom, ratu sa ratu sa ministrom odbrane Sergejom Šojgim.

Prigožin, koji je regrutovao čak 40.000 zarobljenika i bacio ih u bitku, optužuje rusko Ministarstvo odbrane da pokušava da uguši njegovu vojsku. Mnogi analitičari veruju da su njegove sumnje osnovane – da ruski vojni establišment koristi bahmutsku „mašinu za mlevenje mesa“ da bi ga u potpunosti eliminisao kao političku snagu.

Upravo kada je Prigožinu bila najpotrebnija podrška redovnih ruskih snaga i pouzdano snabdevanje municijom, ostao je bez nje. Vagner je postepeno osvajao Bahmut i sada drži istočni deo grada. Ipak, izgleda da on nema dovoljno snaga da istera ukrajinske snage iz ostatka Bahmuta.

Nedeljama su se Prigožin i njegovi komandanti žalili na neadekvatne zalihe municije baš dok su pokušavali da opkole i zarobe Bahmuta.

Istovremeno, Vagner je uticao na širenje kritika na račun Šojgua i ostalih generala zbog njihove nesposobnosti i korupcije. Posebno mu je smetalo je sprovođenje jesenje mobilizacije.

Pročitajte još:

S vremena na vreme, Prigožinove kritike su bile još oštrije – rugao se Šojguovom zetu zbog boravka u Dubaiju tokom Nove godine. Bilo je i znakova da je sklopio savez sa ruskim ultranacionalistima koji su bili podjednako kritični prema vojnom vrhu.

Sve je veća gorčina u i Prigožinovim objavama na društvenim mrežama. U ponedeljak su ga pitali o ruskom komandantu sa kojim je bio u Bahmutu. Opisao ga je kao „normalnog, snažnog ruskog čoveka“.

„Takvi ljudi treba da upravljaju ruskom vojskom – jednostavno, razumljivo, korektno, pošteno. Umesto toga, neprofesionalni nitkovi i spletkaroši su zgnječili ove skromne momke i počeli da ih ponižavaju“, rekao je Prigožin.

Međutim, kao višedecenijski ministar odbrane, Šojgu zna da igra zakulisne igre. Osmislio je promene u visokoj komandi koje su lišile Prigožina njegovih saveznika i unapredio generale koje je Prigožin kritikovao. Mnogi analitičari veruju da Šojgu stoji iza iznenadnog otkrića da Vagner regrutuje zatvorenike.

BONUS VIDEO Ukrajinski vojnici u rovovima oko Vuledara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar