Protojerej Mihail Vasiljev Foto: patriarchia.ru

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, danas je najvišim ruskim ordenom posthumno odlikovao jednog pravoslavnog sveštenika koji je nedavno poginuo u Ukrajini.

Kremlj je u saopštenju naveo da je Mihail Vasiljev odlikovan „Ordenom Heroja Ruske federacije“ zbog njegove hrabrosti i heroizma u ispunjenju svoje građanske dužnosti.

Moskovska patrijašija je u nedelju objavila da je sveštenik poginuo „u zoni specijalnih operacija“ u Ukrajini dok je obavljao svoje svešteničke dužnosti. Ruski patrijarh Kiril u sredu će povodom pogibije sveštenika održati specijalnu službu u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Po Moskovskoj patrijaršiji, Mihail Vasiljev rođen 1971. već je služio kao sveštenik tokom mirovnih operacija ruske vojske na Kosovu, u Bosni, kao i s vojskom na Kavkazu i u Siriji.

Nedavno se o tom svešteniku govorilo zbog intervjua na ruskoj pravoslavnoj televiziji Spas gde je on upitan o slučaju jedne ruske majke koja je poslala sina u inostranstvo da izbegne da bude mobilisan i poslat da se bori u Ukrajini, predložio ženama da rađaju više dece da bi im bol od gubitka bio manji.

„Ako jedna dama sledi Božje preporuke ‘budite plodni, množite se’ i odbija sva veštačka sredstva za prekid trudnoće, ona bi imala uglavnom više od jednog deteta. I prema tome ne bi bilo tako teško od njega se odvojiti“, rekao je sveštenik u intervjuu.

Po dopisniku ruske javne televizije sveštenik je pginuo u ukrajinskom artiljerijskom napadu na okupiranu oblast Herson, gde Ukrajina nedeljama vodi kontraofanzivu. „Umro je kao sveštenik vojnik, pored padobranaca“, napisao je u novinar.

***

BONUS VIDEO: Dr Natalija Aleksejevna Naročnicka prenosi Putinu utiske iz Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar