Foto: Printscreen/The Insider

Na društvenim mrežama se pojavio video na kojem su prikazani mobilisani Rusi u logoru za kažnjavanje jer neće na front u Ukrajinu.

Kako se navodi, Rusi su bačeni u podrum u Donjeckoj oblasti, gde su izgladnjivani, a prete im i streljanjem, jer neće da se bore u ratu.

Nezavisna ruska medijska kuća Insajder je istakla tešku situaciju za 21 regruta koji su u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici.

Većina je napisala izjave u kojima se navodi da odbijaju da se bore jer je Putinov rat protiv njihove savesti.

Njihove supruge i majke kaže da su označeni kao izdajice i da se suočavaju sa nepodnošljivim pritiskom da ih nateraju da povuku svoju izjave.

Starhuje se da je ovaj „logor“ jedan od mnogih kojima upravlja Putinova vojska i njihove savezničke snage.

U kolektivnom pismu supruga i majki nekih muškaraca koji su držani u ovoj paklenoj rupi pisalo je: „Dok su bili u Ukrajini naši rođaci su bili primorani da jurišaju na neprijateljske položaje. S tim u vezi, pisali su izjave da neće da učestvuju u borbenim dejstvima, pozivajući se na prigovor savesti, da ne mogu da i da neće da ubijaju“.

„Nakon toga oficiri različitih činova više puta su dolazili da vide vojnike koji su potpisali izveštaje i razgovarali su sa njima. Međutim, pošto su videli da ih ne mogu ubediti, komandanti su počeli da im prete streljanjem“, navodi se.

Jedan od muškaraca je 4. novembra stupio u kontakt sa svojim rođakom i kaže da im nisu dali hranu tri dana.

„Nezakonito zadržavanje vojnika u podrumu traje do danas. Njima se ne daju sredstva za higijenu, niti su im saopšteni rezultati prisilnog zadržavanja. Zovu ih izdajnicima i prete im pogubljenjem“, naveli su.

PROČITAJTE JOŠ:

Elena Kašina je za Insajder rekla kako su njen muž (33) i drugi regruti prošli samo površnu obuku pre odlaska na front.

Ona je rekla da ju je muž pozvao i rekao da su bili primorani da napadnu neprijateljske položaje.

„Rekao mi je da je shvatio da nikada neće moći da ubije čoveka“, rekla je.

Nakon što je odbio da se bori i potpisao izjavu, opet je pozvao suprugu i rekao: „Elena, možda će me danas upucati. Naši ljudi će me pogubiti“.

„Oni su moralno poputno slomljeni ljudi. Psihički su slomljeni. Oterani su i bačeni u podrum nedaleko od linije fronta“, navodi Elena.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar