Agnieszka i Izabela Foto:Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia/EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Izabela i Agnješka postale su simbol borbe žena protiv sistema u Poljskoj, koji je zabranio abortuse i tako doveo u opasnost zdravlje miliona Poljakinja. Njih dve su u godinu dana razmaka umrle zbog posledica sepse nakon što lekari nisu želeli da izvrše prekid trudnoće, iako su fetusu bili ugroženi. Zabranom abortusa Amerika rizikuje milione ovakvih slučajeva, jer zabrana zapravo ne znači smanjenje broja abortusa, već smanjenje broja bezbednih prekida trudnoće.

Izabela (30)

Izabeli su doktori odbili da izvrše abortus kada je njenom fetusu u 22. nedelji nedostajala amnionska tečnost.

Prema tvrdnjama njene advokatice, to je rezultiralo septičkim šokom, što je potom dovelo do njene smrti. Naime, kada je ultrazvuk pokazao da je fetus mrtav, lekari su odlučili su da urade carski rez. Izabelino srce stalo je na putu do operacione sale uprkos naporima lekara da je reanimiraju.

Ona je svojoj majici iz bolnice napisala kako je zabrinuta za svoj život, a ubrzo nakon toga je preminula usled septičkog šoka.

Poljska, Izabela, umrla trudnica, protesti
Foto: EPA-EFE LESZEK SZYMANSKI/Adam Warzawa

„Dete ima 485 grama. Neće početi sa intervencijom dok ne umre. Mogu da dobijem sepsu, a oni ne žele ništa da ubrzaju. Srce mora da prestane da kuca da bi bilo šta preduzeli“, napisala je majci.

U drugoj poruci je svojoj majci rekla da se oseća da je tretiraju kao inkubator sve dok fetus ne umre, „dok dete pati“.

Njena majka je u razgovoru za TVN tvrdila da ih je dok su lekari čekali smrt fetusa, Izabela više puta obaveštavala o sopstvenim simptomima, ali da niko nije pratio njeno stanje. Imala je svoj termometar i pisala je majci da ima temperaturu 39,9 i da drhti.

Tek kada su otkucaji srca fetusa prestali, lekari su izvršili carski rez, kaže Izabelina majka. Ali bilo je prekasno da se spasi život njene ćerke.

Bolnlica je saopštila da su sve akcije „vođene brigom za zdravlje i život i pacijenta i fetusa“. Tužioci su otvorili istragu o slučaju, dok je ministarstvo zdravlja naložilo reviziju bolnice.

Poljska protest abortus
Protest u Poljskoj Foto:David Zuchowicz/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Takođe je saopšteno da je poverenik za profesionalnu odgovornost pokrajinske lekarske komore zatražio materijal od tužioca da bi se utvrdilo da li je bilo nesavesnog osoblja.

„Neprihvatljivo je koristiti ovu situaciju za podsticanje političkih sporova i društvenih nemira“, napisali su iz bolnice, upozoravajući da bi to moglo da dovede do „novih akata agrecije na katolike… kao što se dogodilo u jesen 2020. godine“.

Agnješka (37)

Još jedna trudnica umrla je u Poljskoj nakon što su lekari odbili da izvrše abortus kada je srce fetusa prestalo da kuca. Njena porodica jasno je optužila Vladu – „krv je na vašim rukama“.

Agnješka T. bila je u prvom tromesečju blizanačke trudnoće kada je primljena u bolnicu Blažene Device Marije u Čenstohovi 21. decembra.

Agnieszka
Agnieszka Foto:Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako su objasnili njeni rođaci, pri prijemu u bolnicu osećala je bol, ali je bila u svesnom stanju.

Prvi fetus je umro u materici 23. decembra, ali su lekari odbili da ga uklone, citirajući trenutni zakon o abortusu, a Agnješkina porodica tvrdi da se „njeno stanje brzo pogoršalo“. Bolnica je čekala da otkucaji srca drugog blizanca takođe prestanu nedelju dana kasnije, a zatim još dva dana pre nego što je prekinula trudnoću 31. decembra.

Agnješka je umrla 25. januara nakon nekoliko nedelja provedenih u bolnici. Njena porodica sumnja da je umrla od posledica septičkog šoka, ali bolnica nije navela tačan uzrok smrti u izveštaju.

„Ovo je dokaz da sadašnja vlast ima krv na rukama“, navodi se u saopštenju Agnješkine porodice. Oni su takođe postavili uznemirujuć snimak Agnješke u lošem zdravstvenom stanju neposredno pre nego što je umrla.

Sveštenik umesto lekara

Posle prekida trudnoće, bolničko osoblje je pozvalo sveštenika da obavi sahranu za blizance, rekla je Agnješkina porodica.

Agnješka je druga žena koja je umrla zbog odsustva reakcije lekara, koji kao alibi za svoje ponašanje koriste zakon koji zabranjuje abortuse. Izabela (30) preminula je od posledica sepse u septembru prošle godine, kada je bolnica odbila da izvrši abortus ili carski rez, pozivajući se na zakon o abortusu, u momentu kada je bebu već izgubila.

POGLEDAJTE JOŠ:

Istraga je utvrdila da je Izabelina smrt nastala „medicinskom greškom“, a bolnica je kažnjena.

Agnješkina porodica tvrdi da je kontakt sa bolnicom bio veoma loš i da su čelnici odbili da podele rezultate Agnješkinih medicinskih testova, pozivajući se na smernice o poverljivosti. Kažu da su doktori „insinuirali“ da bi Agnješkino stanje koje se brzo pogoršavalo moglo biti uzrokovano BSE-om, opšte poznatom kao „bolest kravljeg ludila“ i sugerisali da je jela sirovo meso.

Kako se navodi u saopštenju bolnice, Agnješka je bila pozitivna na kovid pre smrti, iako je dva puta bila negativna kada je primljena.

„Naglašavamo da je bolničko osoblje preduzelo sve neophodne radnje da spase pacijenta“, navodi se u saopštenju, ali nije jasno da li je naložena obdukcija.

BONUS VIDEO Pravo na abortus – Željko Vasić, Mima Fazlagić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar