Foto: Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok, File

Rusija nastavlja sa uništavanjem ukrajinske energetske infrastrukture. Poslednja žrtva je oblast Odese, koja bi dugo mogla da bude bez struje. Tvrdi se da se napadi izvode iranskim dronovima - kamikazama.

Ruski udari bespilotnim letelicama ostavili su celu oblast crnomorskog grada Odese bez struje, potvrđeno je u Kijevu. Prema navodima, popravke bi mogle da potraju i nekoliko meseci pa su stanovnici pozvani da napuste lučki grad i okolinu.

„Nakon noćnih napada iranskih dronova su Odesa i drugi gradovi i sela u regionu u mraku“, rekao je u video-poruci ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Bez struje je oko 1,5 miliona ljudi, rekao je on.

Kijev tvrdi da se udari na energetsku infrastrukturu sprovode „dronovima-kamikazama“ iranske proizvodnje, prenodi Dojče vele.

Prema navodima saradnika predsednika Zelenskog na mreži Telegram, u Odesi i okolini se održava snabdevanje strujom samo u objektima poput bolnica i porodilišta. Zvaničnici navode da luka i dalje radi, te da neće prekidati isporuku žitarica.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/REUTERS/Leah Millis

Teška zima

Kako ocenjuje agencija AFP, Rusija polaže na napade na energetsku infrastrukturu „nakon niza poraza na frontu i dolaskom zime“.

Poslednji talas napada počeo je u ponedeljak (5. decembar). U četvrtak (8. decembar) je ruski predsednik Vladimir Putin najavio nastavak takvih napada.

Prema navodima Kijeva, praktično su sve elektrane u zemlji manje ili više oštećene. „Budimo iskreni, ove zime ćemo neprestano živeti u uslovima ograničenog snabdevanja strujom“, rekao je premijer Denis Šmihal nedavno.

Prema državnoj firmi Ukrenergo, proizvodnja struje pala je za četvrtinu, a uvoz sa Zapada može da pokrije najviše deset odsto potreba.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Dronovi iz Irana

Bela kuća je osudila sve jaču saradnju Moskve i Teherana, čiji je deo isporuka dronova. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi poziva se na obaveštajne podatke, tvrdeći da Rusija i Iran planiraju „zajedničku proizvodnu liniju za borbene dronove u Rusiji“.

U novembru je Iran potvrdio isporuke „malog broja“ dronova, tvrdeći međutim da su se desile pre početka ruske ofanzive u februaru.

PROČITAJTE JOŠ:

U petak (9. decembar) je ruski ambasador pri UN na sednici Saveta bezbednosti demantovao blisku vojnu saradnju sa Iranom. „Vojno-industrijski kompleks Rusije je veoma snažan i ne treba ničiju podršku“, rekao je Vasilij Nebenzja.

Ukrajinski izvori pak tvrde da je Rusija poručila barem 2.400 dronova-kamikaza. Još u oktobru je ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao: „Rusi koriste dvadeset do trideset iranskih kamikaza-dronova dnevno protiv nas.“

„Oni žele da našem stanovništvu tokom zime oduzmu struju, vodu i grejanje“, rekao je Šmihal tada za Frankfurter algemajne cajtung.

Tvrdi se da su u pitanju dronovi Šahed-136. Njih navodi GPS te ti mali dronovi, uz stalne korekcije kursa, jure prema meti. Srtručnjaci kažu da se koriste u jatu od 10 ili 15 komada, kako bi preopteretili protivvazdušnu odbranu.

BONUS VIDEO: Odbrana Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar