Foto: Privatna arhiva

Deveta žrtva zaraze streptokokom A u Velikoj Britaniji, devojčica Stela MekKorkindejl, preminula je juče u bolnici u Severnoj Irskoj.

Bolnica u kojoj je petogodišnjakinja umrla od streptokoka treba da pokrene inspekciju nakon tvrdnji njene porodice da je tri puta odvedena u hitnu pomoć pre nego što je primljena na intenzivnu njegu.

Njen otac Robert ispričao je medijima da je u poslednja tri dana ćerku više puta vodio kod lekara, ali da ih nisu primili na lečenje uz obrazloženje da devojčicu moraju što više da hidriraju.

Devojčica je počela da pokazuje simptome 26. novembra, a roditelji su odlučili da je odmah u ponedeljak odvedu kod lekara, gde je ona trebalo da bude testirana na streptokoke, međutim, lekari su od toga odustali.

Lekari su njenom ocu rekli da je previše zabrinut, te da je sa detetom sve u redu i da je odvede kući i hidrira je „Lukozadom“.

Steli se sutradan stanje nije poboljšalo, pa su roditelji odlučili da je ponovo odvedu kod lekara, nakon čega su ih ponovo vratili kući.

Nakon što je devojčica trećeg dana rekla da misli da umire, roditelji su ponovo ćerku odveli kod lekara, gde je utvrđeno da ima upalu pluća, a lekari su se strahovali i da je devojčica dobila sepsu, prenosi Dejli mejl.

Nakon što su joj testirali krv, utvrđeno je da devojčica ima streptokoke.

„Sutradan je potpuno kolabirala, bila je mrtva na pet minuta, ali su uspeli da je vrate u život. Tada su je stavili u indukovanu komu i bila je na jakim antibioticima“, rekao je njen otac.

Portparolka bolnice u kojoj je preminula devojčica, izrazila je duboko saučešće Stelinim roditeljima.

„Svaki minut Stelinog lečenja je pažljivo analiziran. Smrt deteta je tragičan gubitak za njene roditelje i prijatelje i u ovim teškim trenucima, želimo da pustimo porodicu da na miru pati za njom. Rukovodstvo bolnice će se sastati sa roditeljima kada god to njima bude odgovaralo“, saopštila je ona.

Otac devojčice se zahvalio svima na podršci i lepim željama.

„Da su sve lepe želje uslišene, moja ćerka bi danas sa mnom napustila bolnicu“, rekao je on novinarima.

Robert je rekao da je uživao u svakom trenutku koji je provodio sa svojom ćerkom, a najviše su voleli da zajedno voze skuter i bicikl.

Podsetimo, u poslednje dve nedelje čak devet mališana je u Velikoj Britaniji preminulo od posledica streptokoka. Vlasti su nakon ovih smrtnih slučajeva pokrenule opsežnu istragu, kako bi utvrdile kako je došlo do širenja infekcije među učenicima širom zemlje.

***

BONUS VIDEO: Uz odgovarajuću terapiju, sa HIV-om se normalno živi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar