Foto: Shutterstock

Osmo dete umrlo je u Velikoj Britaniji nakon što mu je dijagnostifikovana zaraza streptokokom A.

Poslednja žrtva je učenik osnovne škole Morelands u Hempširu, nakon što se invazivni oblik bakterijske infekcije streptokokom A proširio se širom Ujedinjenog Kraljevstva posednjih meseci.

Infekcija obično uzrokuje upalu grla, šarlah ili osip na koži i prenosi se fizičkim kontaktom ili kapljicama kijanja ili kašljanja.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva rekla je da je važno da se „tačne informacije dele sa školskom zajednicom“ u Hempširu.

Simon Brajant, direktor javnog zdravstva u veću okruga Hempšir, rekao je da vlasti „blisko sarađuju sa školom kako bi podigle svest među roditeljima i starateljima o znakovima i simptomima streptokokne infekcije grupe A“.

„Većina ljudi koji dođu u kontakt sa streptokoknim infekcijama grupe A ostaju dobro i bez simptoma – i stoga nema razloga da se deca drže kod kuće ako su dobro“, naveo je Brajant.

Iz Dauning strita su poručili da je zdravstveni sistem „dobro pripremljen“, dodajući da trenutno ne postoji nedostatak antibiotika amoksicilina, koji se koristi za lečenje bakterijskih infekcija.

Govoreći o nedavnom porastu slučajeva, premijerov portparol je rekao: „Ove godine vidimo veći broj slučajeva streptokokne infekcije Grupe A. Bakterija koju poznajemo uzrokuje blagu infekciju koja se lako leči antibioticima i u retkim okolnostima može ući u krvotok i uzrokovati ozbiljne bolesti“, prenosi Skaj njuz.

***

BONUS VIDEO: Uz odgovarajuću terapiju, sa HIV-om se normalno živi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar