Foto: Shutterstock

Bolovi u zglobovima, povišen pritisak, oštećenje bubrega, srčanog mišića i zalistaka, neke su od najozbiljnijih komplikacija koje prouzrokuje bakterija streptokoka grupe A, koja najčešće napada decu, a na sreću još nije izolovana u Srbiji, dok je u Velikoj Britaniji od posledica ove infekcije preminulo osmoro mališana. Pedijatri u našoj zemlji kažu da su čekaonice domova zdravlja u poslednjih mesec dana pune dece sa respiratornim infekcijama, od kojih većina ima streptokoku, ali grupe B, koja nije ni približno ozbiljna kao njena mnogo opasnija “rođaka” grupe A.

Pročitajte još:

“Sezona je respiratornih infekcija i svake godine u ovo vreme imamo velike gužve u domovima zdravlja. Deca masovno imaju streptokoku koja se izoluje brisom iz grla, ali je ona iz grupe B, još nismo imali nijedan slučaj grupe A. Ova bakterija prepoznaje se najčešće po jakim bolovima u grlu, otežanom gutanju, visokoj temperaturi i neprijatnom zadahu. Prenosi se kapljično i praktično je nemoguće zaštititi se”, objašnjava za Nova.rs pedijatar dr Jelena Mitrović, načelnik Službe pedijatrije Doma zdravlja „Dr Simo Milošević” na Čukarici.

Za razliku od streptokoke grupe B, koja je na našim prostorima uobičajena pojava kod dece, ova bakterija grupe A, može biti opasna po život, ako se ne leči na vreme.

“U pitanju je beta-hemolitički streptokok grupe A, koji napada gornje respiratorne puteve, a cilj su mu krajnici. Ovaj streptokok luči endotoksin, koji ulazi u krvotok i napada srce, srčani mišić, bubrege, zaliske i zglobove. Ova bakterija može biti vrlo opasna. Kad streptokoka napadne organizam, uglavnom klinička slika pokazuje gnojnu anginu. Kod nas u zemlji zastupljena je bakterija streptokoka iz grupe B, a bakterije iz obe grupe izoluju se pomoću brisa iz grla. Tako se identifikuje infekcija, a dodatno je obavezno da pacijent uradi CRP i krvnu sliku”, objašnjava za Nova.rs dr Dragan Miljković, specijalista Opšte medicine.

Foto: Shutterstock

On takođe naglašava da ne postoji način zaštite, osim izolacije.

“Ova infekcija se kapljično prenosi, kijanjem, kašljanjem, ali i govorom, kad pričate blizu druge osobe, pljujete i tome slično, pa je zato najčešća među decom u vrtićima. Usled zaraze dolazi do pojave visoke temperature, bolova u grlu, toliko snažnih da kada zaraženi guta tečnost ili hranu oseća kao da mu kroz grlo prolaze žileti. Leči se čistim penicilinom, a uglavnom za sedam do 10 dana dođe do poboljšanja stanja. Takođe, potrebna je i lokalna toaleta usne duplje, uzimanje septoleta, povidon joda, troprocentnog hidrogena, propolisa i polivitaminska potpora, znači vitamini, redovna ishrana, spavanje i odmor. Ako kod deteta ili odrasle osobe, dođe do većeg zamaranja, jačih bolova u zglobovima i mišićima, visokog pritiska, obavezan je ultrazvuk srca, kako bi se sprečile komplikacije na srčanom mišiću”, savetuje dr Miljković.

Podsetimo, u Velikoj Britaniji osmoro dece umrlo je nakon što im je dijagnostikovana zaraza streptokokom A.

Streptokoka, virus, infekcija
Foto: Shutterstock

Poslednja žrtva je učenik osnovne škole Morelands u Hempširu, a invazivni oblik bakterijske infekcije streptokokom A proširio se širom Ujedinjenog Kraljevstva tokom poslednjih meseci. Infekcija obično uzrokuje upalu grla, šarlah ili osip na koži i prenosi se fizičkim kontaktom ili kapljicama kijanja ili kašljanja.

Britanski ministar zdravlja Nadim Zahavi rekao je da roditelji treba da vode računa o simptomima, iako je većina slučajeva zaraze tom bakterijom veoma blaga.

“Najčešće je oblik zaraze veoma blag, ali je bakterija veoma zarazna i zato je važno podstaći roditelje da paze na simptome, kao što su temperatura, glavobolja ili osip na koži“, rekao je Zahavi.
Lekarka opšte prakse u gradu Oksfordu Helen Solzberi je naglasila da roditelji moraju da budu na oprezu kako bi što ranije kod dece uočili simptome poput konstantno povišene temperature, letargije, klonulosti, nedostatka apetita i mokrenja…

Foto:shutterstock

Simptomi infekcije bakterijom streptokoka:

Bolovi u grlu
Otežano gutanje
Visoka temperatura
Neprijatan zadah
Osip na koži
Bolovi u mišićima i zglobovima

Učestalo mokrenje
Smanjen apetit

Letargija

Terapija (i saveti lekara):

Antibiotik

Lokalna toaleta usne duplje

Septolete za grlo

Povidon jod

Troprocentni hidrogen

Propolis

Polivitaminska potpora (uzimanje vitamina)

Redovna ishrana

Spavanje,i odmor

Moguće posledice streptokoke grupe A:

Oštećenje bubrega, zglobova, srčanog mišića i zalistaka

BONUS VIDEO

 

Komentari

Svi komentari (0)