Podgorica, panorama, Crna Gora
Foto: Shutterstock/Predrag Jankovic

Evropa je puna sjajnih mesta za jeftino putovanje i provod - ali postoji jedan grad u kojem možete dobiti vikend za manje od 250 funti (oko 280 evra), uključujući letove, prenosi britanski Miror.

Podgorica u Crnoj Gori možda nije najprepoznatljivije ime kada su u pitanju destinacije za odmor iz snova, ali svakako nudi dobru uslugu za novac.

Prema studiji koju su sproveli stručnjaci za odmor iz Džersi Ajlend Holidejs, dvodnevni odmor u gradu može vas koštati od samo 222 funti (250 evra).

Za tu cenu dve osobe mogu da obezbede povratne letove, taksi po gradu, ishranu, karte za lokalne atrakcije i dva noćenja u hotelu.

Poređenja radi, isti paket u Cugu, u Švajcarskoj, koštao bi 1.022 funti (oko 1.145 evra) – što ga čini najskupljim mestom za kraći boravak u Evropi, prenosi Miror.

podgorica
Foto: Shutterstock

Osim što je to apsolutno jeftino, postoji mnogo razloga zašto je poseta Podgorici dobra ideja.

Grad je živahan i može se pohvaliti jedinstvenim spojem stare i nove arhitekture, kao i bogatom istorijom i naprednom umetničkom scenom.

Podgorica je takođe dom brojnih prelepih parkova, zadivljujućih pogleda na reku i nekih od najboljih noćnih provoda na Balkanu.

Kada su u pitanju mesta koja se ne mogu propustiti, zamak Petrović, sagrađen 1891. godine, nalazi se u najvećem javnom parku u gradu i neosporno je veličanstven i lep.

Kula sa satom od 19 metara u centru grada izgrađena je u 17. veku i prilično je prepoznatljiva, dok džamiju iz 15. veka vredi pogledati samo zbog njenog istorijskog značaja.

Foto: Shutterstock

Zeleni grad je takođe lako obići sa 12 km javnih šetališta koje vijugaju kroz grad.

Za one koji vole da planinare, neke zadivljujuće i zelene planinske strane nalaze se na kratkoj vožnji, dok su tople vode Jadranskog mora udaljene oko 50 km.

U pogledu ishrane, restoran Zlatibor se smatra najboljim mestom za isprobavanje čari crnogorske kuhinje.

Riblja čorba je veoma visoko ocenjena kao i ostale namirnice na meniju, koje su sveže ulovljene iz obližnjeg Skadarskog jezera.

Ostale poslastice koje možete probati dok ste tamo uključuju; ćevape – vrsta mlevenog mesa na žaru koji se servira u somunu sa sirovim lukom; kroštule – prženo testo oblikovano u mašnu i posuto šećerom; i kačamak – mešavina kukuruznog brašna i krompira sa jogurtom, sirom i kajmakom.

Ako ste više zainteresovani za piće, a ne za specifičnu lokalnu kuhinju, krigla lokalnog točenog piva će vas koštati oko 2 funte (2,24 evra), a flaša od 33 cl oko 1,20 funti (oko 1.35 evra).

Trg nezavisnosti u Podgorici Foto: Shutterstock

Kada ste se videli Podgoricu i sve ono što ona nudi, onda nije loša ideja produžiti odmor izletom na obalu.

Istražite Stari grad Kotora, koji se nalazi na obali Jadranskog mora. To je drevni grad koji je prepun kaldrmiranih ulica, istorijskih crkava i mnoštva prodavnica i restorana.

Srećom, dobro je povezan sa Podgoricom, potrebno je manje od dva sata autobusom koji košta oko 5 funti (oko 5,60 evra).

Nacionalni park Durmitor nalazi se 150 km severno od glavnog grada, ali je vredan putovanja zahvaljujući zadivljujućim pogledima i brojnim pešačkim stazama.

PROČITAJTE JOŠ:

10 najjeftinijih mesta za kraći odmor u Evropi:

1. Podgorica, Crna Gora: 222,03 funti (oko 250 evra)

2. Skoplje, Severna Makedonija: 273,87 funti (oko 307 evra)

3. Debrecin, Mađarska: 303,80 funti (340 evra)

4. Segedin, Mađarska: 322,85 funti (362 evra)

5. Varšava, Poljska: 326,96 funti (366 evra)

6. Sofija, Bugarska: 327,94 funti (367 evra)

7. Lublin, Poljska: 320,16 funti (358 evra)

8. Tuzla, Bosna i Hercegovina: 335,79 funti (375 evra)

9. Beograd, Srbija: 352,94 funti (395 evra)

10. Prag, Češka Republika: 369,97 funti (414 evra)

BONUS VIDEO: Život na Maldivima: Rad od jutra do mraka, ali uz uživanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar