Narendra Modi Foto: Tanjug/Stanislav Krasilnikov/Photo host brics-russia2024.ru via AP

Svetski lideri, uključujući kineskog predsednika Sija Đinpinga i indijskog premijera Narendru Modija, okupili su se danas u Kazanju na samitu BRIKS, događaju koji Kremlj vidi kao priliku da prkosi zapadnom liberalnom poretku.

Za ruskog predsednika Vladimira Putina, trodnevni sastanak je šansa da pokaže neuspeh američkih napora da izoluju Rusiju zbog njene vojne intervencije u Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ:

Jurij Ušakov, savetnik Kremlja za spoljne poslove, istakao je da je samit „najveći spoljnopolitički događaj“ koji Rusija organizuje, sa učešćem 36 zemalja i više od 20 šefova država.

BRIKS, koji je prvobitno uključivao Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, sada je proširen na Iran, Egipat, Etiopiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Takođe, Turska, Azerbejdžan i Malezija su podnele zahteve za članstvo, dok su druge zemlje izrazile interesovanje za pridruživanje.

Narendra Modi, Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Jedan od glavnih projekata u okviru BRIKS-a uključuje stvaranje novog sistema plaćanja, koji bi mogao da zameni globalnu mrežu SWIFT i omogući Moskvi da izbegne zapadne sankcije i nastavi trgovinu sa partnerima.

Si Đinping Foto: Tanjug/Alexander Vilf/Photo host brics-russia2024.ru via AP

Putin će na marginama samita održati oko 20 bilateralnih sastanaka, uključujući sastanak sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom, koji prvi put dolazi u Rusiju nakon više od dve godine. Gutereš je ranije kritikovao ruske akcije u Ukrajini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće prisustvovati samitu BRIKS-a, naglasivši da bi odlazak mogao biti shvaćen kao skretanje sa evropskog puta, čak i da nema zakazane sastanke sa evropskim liderima.

BONUS VIDEO: Vučić o samitu BRIKS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare