Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Hrvatska će Ukrajini pomoći u razminiravanju i odgovornosti za ratne zločine, što su područja u kojima Hrvatska ima "nesrećno iskustvo" iz Domovinskog rata, izjavio je na Dubrovnik Forumu hrvatski premijer Andrej Plenković.

„Planiramo da završimo proces razminiravanja do 2026, dakle, govorimo o 35 godina za razminiravanje jedne teritorije koja je bitno manja od teritorije Ukrajine“, rekao je Plenković na uvodnom panelu Dubrovnik Foruma pod nazivom „Upravljanje globalnom preraspodelom“, preneo je portal Index.hr.

Hrvatska, takođe, pruža pomoć Ukrajini u pogledu odgovornosti za ratne zločine, kazao je Plenković, dodavši da je u Hrvatskoj nedavno boravio ukrajinski ministar pravosuđa.

Ukrajina rat Volodimir Zelenski i Vladimir Putin Foto:Shutterstock/Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP/Shutterstock

„Naše nesrećno iskustvo sada je ponuđeno Ukrajini, ne samo u smislu deljenja tog iskustva, već i jačanja međunarodne pravde kad je reč o odgovornosti za ratne zločine“, rekao je Plenković.

Osim Ukrajine na panelu se govorilo i o nužnosti proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana.

PROČITAJTE JOŠ:

Plenković je kazao da je Hrvatska godinama govorila partnerima u EU kako Unija nije dovoljno uključena u region, što će iskoristiti drugi akteri i da se situacija po tom pitanju promenila 2018. kada je Bugarska predsedavala Evropskom unijom.

„Moment je tu. Iskoristićemo svoje iskustvo kako bi progurali to pitanje”, kazao je Plenković.

On je apostrofirao ilegalne migracije kao jedno od „temeljnih pitanja“ koja uzrokuju rezervisanost nekih zemalja prema proširenju.

„Moramo to pitanje shvatiti vrlo, vrlo ozbiljno“, kazao je Plenković, istakavši da je grčki premijer Kirjakos Micotakis učinio puno na zaštiti grčke granice i ujedno spoljne granice EU.

BONUS VIDEO:Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar