Hrvatska će danas pravno postati vlasnik prvog, od ukupno 12 višenamenskih borbenih aviona Rafala, koje je kupila od Francuske, a od kojih će prvih šet biti isporučeno u drugom kvartalu naredne godine.

To je najavio hrvatski ministar odbrane Mario Banožić i dodao da će pravna primopredaja prvog višenamenskog borbenog aviona između Francuske i Hrvatske biti obavljena u francuskoj vazdušnoj bazi.

Foto: MORH

„Sama implementacija projekta višenamenskog borbenog aviona ulazi u svoju finalnu fazu. Danas ćemo imati istorijski dan koji obeležava pre svega, mandat Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem kad je reč o resoru odbrane – to je pravno preuzimanje prvog Rafala, koji će u Hrvatsku zajedno sa ostalih pet biti početkom drugog kvartala naredne godine“, najavio je Banožić.

Mario Banožić Foto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

On je rekao da je to dan kada Hrvatska postaje vlasnik prvog Rafala, kao i da je ponosan što hrvatski piloti već lete u Rafalima u Francuskoj i uspešno svladavaju znanja i veštine, saopšteno je juče iz Ministarstva odbrane.

Ceo projekat će se, kaže Banožić, odvijati planiranom dinamikom, izgradnja potrebne infrastrukture se razvija u skladu sa planovima, a paralelno s tim ide i obuka pilota i tehničara u saradnji s francuskim partnerima u projektu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako je prenela HTV u kasarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu u toku su opsežni građevinski radovi kako bi sve bilo spremno za prihvatanje prvih šest borbenih aviona Rafala u drugom kvartalu naredne godine.

Grade se zgrada eskadrile, zgrada simulatora i tri hangara – za održavanje aviona, za održavanje motora i za parking. Deo radova trebalo bi da bude gotov do kraja ove godine, a celi kompleks do prve polovine naredne godine.

BONUS VIDEO Novo vazdušno pojačanje Hrvatske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare