Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je danas na 32. godišnjicu formiranja Štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), komentarisao hrvatsko naoružanje, kupovinu francuskih borbenih aviona "Rafala" i upitao "na koga se ti avioni dižu".

„Na koga se ti avioni dižu? Na leteće objekte koji su greškom lansirani iz Ukrajine pa otišli na zapad? Na našeg istočnog suseda Srbiju koja nikako da se odluči kome pripada? To su ozbiljne dileme u kojima živimo. Zato je prioritet Hrvatske ono što se događa u regionu i ambicija da se BiH što pre integriše u EU“, rekao je Milanović.

„Šta Hrvatska dobija sa kupovinom francuskih Rafala?“

Milanović je upitao šta Hrvatska dobija sa kupovinom francuskih „Rafala“.

„Mi nemamo vojnu industriju, nema je praktično niko, Poljaci i Slovaci nešto malo, dok se Srbi trude. I postavlja se pitanje koliko to košta. To su ogromni novci. Kad smo kod korišćenih dobrih, dobrih aviona četvrte generacije istovarili skoro milijardu i po evra s PDV-om, postavlja se pitanje šta dobijamo od toga“, rekao je Milanović.

Pročitajte još:

Hrvatska, primetio je, plaća ogroman novac, a neko drugi ima korist.

„Dobijamo li time barem ubojnu moć jednog savezničkog napada na Hamburg 1943. godine kada je istovareno toliko kinetičke energije koliko nije istovareno u iračkom ratu? Tu se radi o ogromnom novcu koji mi plaćamo, a neko drugi ima korist. S druge strane, protivvazdušna odbrana vas ograničava do te mere da cinično kažu da treba pilote naučiti samo kako poleteti jer već će nekako sleteti“, rekao je Milanović.

Prvi avioni biće predati Hrvatskoj u ponedeljak

Ministar obrane Hrvatske Mario Banožić najavio je da će u ponedeljak u Francuskoj hrvatskoj vojsci biti predan prvi Rafali, čijim se uvođenjem u operativnu upotrebu povećava sposobnost Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i osnažuje položaj Hrvatske u NATO-u i Evropskoj uniji.

„Hrvatska će nakon isporuke preostalih aviona imati najmoćnije ratno vazduhoplovstva u ovom delu Evrope“, istakao je Banožić, a prenosi Index.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar