Foto: Facebook/Σόνια Αρνή

Otac Nikosa Nalbandisa (28), mašinovođe koji je nastradao u železničkoj nesreći u Grčkoj, nalazi se u zatvoru u Turskoj. On neće moći da prisustvuje sahrani svog sina ako mu turske vlasti to ne odobre i ne izdaju dozvolu "iz humanitarnih razloga".

Nikosov otac je „u zatvoru u Turskoj i treba da bude pušten na slobodu posle Uskrsa tako da neće prisustvovati sahrani sina“, rekao je njegov rođak. Porodica se nada da će se situacija promeniti.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke se tim povodom obratilo nadležnim turskim organima, prenosi Protothema.gr.

grčka, sudar vozova Tanjug/AP
grčka, sudar vozova Tanjug/AP

Prema diplomatskim izvorima, nakon prve komunikacije porodice 28-godišnjaka, grčki konzul u Jedrenu je – po uputstvu ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa – odmah kontaktirao nadležno tursko tužilaštvo i zatražio hitnu dozvolu da poseti grčkog državljanina u tuskom zatvoru.

Ono što grčka strana traži, objasnili su isti izvori, jeste da se dotičnom zatvoreniku, iz humanitarnih razloga, odobri da prisustvuje sahrani svog deteta.

Istovremeno, zatražen je i sastanak sa šefom nadležnog generalnog tužilaštva u Raidestosu radi prenošenja relevantnog zahteva grčkog državljanina.

PROČITAJTE JOŠ:

U istom kontekstu, ambasada Grčke u Ankari je odmah, juče u četvrtak, uputila usmeno saopštenje Ministarstvu spoljnih poslova Turske, po uputstvima Nikosa Dendiasa, ukazujući na humanitarnu prirodu zahteva, dok telefonska komunikacija je takođe obavljena sa njenim zvaničnicima ambasade Grčke, sa njenim odeljenjima za bilateralne odnose i konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova Turske.

Grčki ambasador u Ankari i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Turske će se, prema istom izvoru, sastati posle podne.

BONUS VIDEO: Snimci dronom jutro posle sudara vozova u Grčkoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar