Foto: Shutterstock, Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia, EPA-EFE/DMITRY AZAROV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Voditelj ruske televizije Raša Tudej (RT) koju inače direktno kontroliše Kremlj je suspendovan je nakon izjave da ukrajinsku decu koju Rusi smatraju okupatorima treba utopiti u reci.

Glavna urednica, Margarita Simonjan, tvitovala je 23. oktobra da je suspendovala voditelja, Antona Krasovskog, zbog njegovih „odvratnih“ komentara, dodajući da niko na RT-u ne deli njegovo mišljenje.

Naime, u emisiji emitovanoj prošle nedelje, voditelj RT-a Anton Krasovski rekao je da je decu koja su kritikovala Rusiju trebalo „baciti ravno u reku s jakom strujom“.

Krasovski je odgovarao je na izvještaj ruskog pisca naučne fantastike Sergeja Lukjanenka o tome kako su mu, kada je prvi put posjetio Ukrajinu 1980-ih, deca rekla da bi bilo bolje da im Moskva nije okupirala zemlju.

„Trebalo ih je utopiti u Tysyni (rijeci), samo utopite tu decu, utopiti ih ili strpati u kolibe i spaliti“, izjavio je tada Krasovski.

U kratkom delu intervjua, koji je podeljen na društvenim mrežama, Krasovski se takođe nasmejao izveštajima da su ruski vojnici silovali starije Ukrajinke tokom invazije.

Pročitajte još:

Komentar Krasovskog izazvao je bes u Ukrajini i na Zapadu, potvrđujući tvrdnje da Rusija namerava da iskoreni Ukrajince kao naciju.

Ovim povodom se oglasio i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba koji je rekao da vlade koje još uvek nisu zabranile RT moraju da pogledaju ovaj isečak.

„Agresivno podsticanje na genocid nema veze sa slobodom govora. Potrebno je zabraniti RT u celom svetu“, poručio je Kuleba.

BONUS VIDEO Mesto pada ruskog aviona i ispovesti stanara iz razrušene zgrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar