Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK

U Švedskoj je ubijen čečenski bloger Tums Abdurahmanov, u javnosti poznat kao kritičar Ramazana Kadirova. Još uvek nema informacija o tome ko bi mogao da stoji iza ubistva, a neki prijatelji blogera sugerišu da bi ovo upravo mogla da bude osveta ruskih službi.

Kolege čečenskog blogera Tumsa Abdurahmanova izjavile su za RSE da je on ubijen u noći sa 1. na 2. decembar, čime su potvrdili ranije izveštaje o njegovom ubistvu.

Švedske vlasti još uvek nisu objavile nikakve informacije o ovom pitanju.

Tumso Abdurahmanov Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čečenski opozicioni kanal na Telegramu 1ADAT takođe je 5. decembra potvrdio da je Aburahmanov ubijen i da je njegov brat Muhamad Abdurahmano pod zaštitom švedskih snaga bezbednosti.

Izveštaj da je Abdurahmanov (36) ubijen pojavio se na društvenim mrežama 1. decembra, ali nije mogao da bude potvrđen. Čečenske opozicione grupacije izvestile su da nisu mogle da kontaktiraju blogera i da su njegovi predstavnici rekli da nisu bili u kontaktu sa njim ili njegovim bratom.

Švedski zvaničnici rekli su za RSE 2. decembra da nemaju informacije o tome gde se Abdurahmanov nalazi.

U januaru 2021. godine, ruski državljanin iz Čečenije dobio je duge zatvorske kazne u Švedskoj nakon što je osuđen za pokušaj ubistva Abdurahmanova u februaru 2020. godine.

Ramzan Kadirov Foto:EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

Jedan od njih, Ruslan Mamajev, svedočio je da je delovao u ime čečenskih vlasti koje su mu obećale da će mu isplatiti 50.000 evra.

Pročitajte još:

Kadirova, koji je na vlasti u Čečeniji od 2007. godine, ruske i međunarodne grupe za ljudska prava često optužuju za kršenje ljudskih prava kroz kidnapovanje, mučenje, vansudska ubistva i ciljanje na LGBT zajednicu.

Abdurahmanov, popularni Jutjub bloger koji je oštro kritikovao Kadirova i njegovu vladu u Čečeniji, napustio je Rusiju 2015. U Švedskoj je dobio politički azil.

Na svom Telegram kanalu nije objavljivao postove od 30. novembra. „Uobičajeno, Tumso najavljuje da njegov Telegram kanal neće biti aktivan, ali to nije uradio juče“, glasio je jedan od komentara.

Poslednji snimak Abdurahmanova na Jutjubu objavljen je pre nekoliko nedelja.

Komentari

Svi komentari (0)