Medni Kadirov, Ramzan Kadirov, porodica
Ramzan i Medni Kadirov Foto: Ramzan Kadyrov / WillWest News / Profimedia

"Sve ove godine retko nalazim vremena za svoju decu. Imam posao, putujem, imam sastanke, a deca idu u školu, uče Kuran, bave se sportom, uče strane jezike. Moja supruga, Medni Musaevna je već pripremila svoje četiri najstarije ćerke za život odrasle osobe", rekao je Kadirov u retkoj ispovesti o svojoj porodici.

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je odlikovao Ordenom Majke heroja Mednu Kadirovu, suprugu čečenskog lidera Ramzana Kadirova. Reč je o državnoj nagradi iz doba Sovjetskog Saveza koja je ponovo uvedena u avgustu ove godine.

Medni Kadirova je odano priznanje za „dostignuće u jačanju institucije porodice i vaspitanju dece“. Pored toga, dodeljeno joj je milion rubalja (15.934 evra).

Medni Kadirov, Ramzan Kadirov, porodica
Medni Kadirov Foto: MARWAN NAAMANI / AFP / Profimedia

U znak zahvalnosti, Ramzan Kadirov je preko Telegrama pohvalio ruskog predsednika što je uvek gajio posebnu pažnju prema ženama.

„Mogao sam da napišem nekoliko knjiga o svojim rođacima koji su mi pomagali u mojim projektima i poslovima, ponekad i po cenu života. Ali danas neću mnogo pisati. Mednu Kadirovu sam upoznao 90-ih godina, kada je još uvek besneo rat u Republici Čečeniji. U tim teškim vremenima naša porodica je, kao i mnoge druge, uspela da opstane zahvaljujući domaćoj stoci i voću i povrću iz sopstvene bašte. Odmah posle venčanja otišao sam na planinu Benoj na mesec dana“, otkrio je on.

Zatim je izjavio da suprugu nije zatekao kod kuće kada se vratio. Otišla je kod roditelja, koji su imali veliki i bezbedan podrum, idealno sklonište od bombi i granata. Posle toga je ponovo otišao u planine.

„Nismo se dugo videli. Bio je to najbezazleniji test u našim životima. Za vreme rata živela je u očevoj kući. Vrlo brzo je njen otac postao zamenik muftije, a potom i muftija. Medni Musaevna je pomagala dragoj majci u kućnim poslovima, postavljajući sto za brojne goste mog dragog tasta. Nikada nije rekla da joj je teško, iako je ponekad kroz kuću prolazilo i po sto gostiju dnevno“, napisao je.

Ramzan Kadirov, porodica
Ramzan Kadirov sa suprugom Medni i ćerkom Aišat Foto: Said Tzarnaev / Sputnik / Profimedia

Otkrio je da on i njegova supruga sada imaju 14 dece.

„Trebalo je da ih bude 15, ali je prva devojčica umrla ubrzo po rođenju. Sve ove godine retko nalazim vremena za svoju decu. Imam posao, putujem, imam sastanke, a oni idu u školu, uče Kuran, bave se sportom, uče strane jezike. Naši rasporedi su zgusnuti i ne preklapaju se. Naša velika porodica nije često zajedno. Ali za sve ove godine nikada nisam čuo od dece da su nezadovoljni. Kada su starije ćerke sazrele, priznale su i da su me u detinjstvu često vređale zbog nepažnje, ali im je majka objašnjavala da ocu moraju da budu podrška, a ne teret“, rekao je on.

On je istakao da je zbog prirode njegovog posla podizanje dece palo na Mednu Musaevnu.

Medni Kadirov, Ramzan Kadirov, porodica
Medni Kadirov Foto: Said Tzarnaev / Sputnik / Profimedia

„Strogo vaspitanje po čečenskoj tradiciji, čitanje Kurana napamet (osim mlađih blizanaca Hasana i Huseina, koji imaju četiri godine i uče Kuran slušajući). Medni Musaevna je već pripremila svoje četiri najstarije ćerke za život odrasle osobe. Najstarija, Ajšat, uspešno vodi Ministarstvo kulture. Khadizhat je šef gradskog odeljenja za predškolsko obrazovanje. Hutmat je zamenik šefa Kancelarije šefa Čečenske Republike, nadgleda rad rehabilitacionih centara. Tabarik će uskoro završiti studije i postati važna karika u timu prvog predsednika Čečenske Republike“ svog dede (Ahmeta Kadirova), otkrio je on.

Otkrio je da se i sinovi spremaju da budu korisni.

„Nakon što su starija deca porasla i počela da pomaže, Medni Musaevna se uključila u pomoć svojoj dragoj majci u radu Regionalnog javnog fonda nazvanog po prvom predsedniku Čečenske Republike – heroju Rusije A.-H. Ovo je plemenit, ali veoma težak posao“, istakao je on.

„Samo odgovorni roditelji znaju koliko je teško odgajati dobrog čoveka“, rekao je on.

On smatra da je njegova supruga Medni Musaevna s razlogom dobila počasnu nagradu. Ne radi se samo o podizanju dece, kaže Kadirov.

„Ovo su decenije mukotrpnog porodičnog života, brojnih nedaća i tragedija. Nije to želja svake žene, niti će svaka žena dostojno ispuniti ovaj zadatak“, zaključio je on.

BONUS VIDEO: Kadirov plače zbog govora Putina