Kralj Čarls III u poseti Keniji Foto:Tanjug/Simon Maina/Pool Photo via AP

Obraćanje kralja Čarlsa u kome izražava "najveću tugu i duboko kajanje" zbog kolonijalnih zlodela koje su britanske snage počinile u Keniji, kritikovan je kao "promašaj" u istočnoafričkoj zemlji.

Predsednik Kenije Vilijam  Ruto diplomatski je pozdravio „hrabrost i spremnost kralja Charlesa da osvetli neugodne istine koje postoje u tamnijim delovima našeg zajedničkog iskustva“, ali je istovremeno nazvao britansku kolonijalnu represiju pokreta za slobodu Kenije „monstruoznom u svojoj okrutnosti“.

„Još mnogo toga treba uraditi kako bi se ostvarile potpune reparacije“, rekao je Ruto, koji je zadržao pomirljiv ton naglašavajući potrebu za „učenjem iz istorije kako bismo unapredili odnose između dve nacije“.

Grupa za ljudska prava i istoričari izrazili su nezadovoljstvo „pažljivim izborom reči“ kralja.

„Ovo je bio promašaj“, rekao je Ernest Kornel iz Kenijske komisije za ljudska prava (KHRC). Ova organizacija za ljudska prava je tražila od kralja Charlesa da se obrati o dugotrajnim nasleđima kolonijalizma, uključujući otimanje zemlje.

Prema UN ekspertima, oko 500.000 Kenijaca iz zajednica Kipsigis i Talai nasilno je proterano sa svojih zavičajnih zemljišta pod kolonijalnom vlašću. Veliki delovi njihove zemlje, dati britanskim doseljenicima, pretvoreni su u ogromne britanske plantaže čaja. Danas generacije ovih zajednica koje su ostale bez imovine i dalje žive u siromaštvu.