Foto:.Screenshot/Vijesti.me/Shutterstock/ EPA/J.J. Guillen

Uoči tenzija koje rastu pred samu završnicu predsedničkih izbora crnogorski portal "Vijesti" objavio je veliko istraživanje koje otkriva kako je aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović došao do prvog, legalnog, miliona.

Akcije „Prve banke“, čiji je vlasnik aktuelni crnogorski predsednik Milo Đukanović preko svoje firme „Capital Invest“, kupila je firma „Izomont DV“ po pet puta višoj ceni od nominalne u julu 2008. godine. Takođe, većinski vlasnik „Prve banke“ je i predsednikov brat, Aco Đukanović.

„Prva banka“ dala je kredit firmi „Izomont DV“ kako bi kupila njene akcije, ali prema tadašnjem zakonu o bankama, zabranjeno je da banka kreditira klijenta kako bi kupio njene akcije.

Interesantno je i to da je u periodu tih transakcija sa Prvom bankom, sedište firme „Izomont DV“ bilo je na istoj adresi kao i firma Mila Đukanovića „Capital Invest“, pa sve ukazuje na to da ta firma nije slučajno kupila akcije „Prve banke“.

Prilikom kupovine akcija, u centralnom registru mogu se proveriti vlasnici firmi, ali u periodu kada je „Izomont DV“ kupovao akcije „Prve banke“ od Đukanovićevog „Capital Investa“ nema zvaničnih podataka o vlasnicima i upravljačima.

Foto: Luka Zeković/Vijesti.me

Usled svetske ekonomske krize 2008. godine, „Prva banka“ upala je u ozbiljne probleme i u decembru iste godine, Vlada Mila Đukanovića banci je dala „državnu pomoć“ od 44 miliona evra. Dakle, „Prva banka“ nije dobila kredit ili pozajmicu, već je od države dobila bespovratnu pomoć, a istovremeno, Đukanović u toj banci i dalje ima oko deset hiljada akcija, u vrednosti od 1,2 miliona evra.

Milo i njegova „Capital Invest“ preostale akcije „Prve banke“ prodaje u aprilu 2013. godine za 1,06 miliona evra. Prema dokumentaciji u koju su „Vijesti“ imale uvdi, te akcije kupio je Aco Đukanovć. Na taj način, Aco je pomogao bratu da zaradi prvih legalnih milion evra.

U toku prodaje ovih akcija, Milo Đukanović bio je predsednik Vlade, a time što je novac za akcije dobio od većinskog vlasnika jedne banke, dovodi ga u sukob interesa, zato što je od državne pomoći pri spašavanju „Prve banke“ imao i ličnu korist.

Pet meseci nakon što je, kao premijer dao državnu pomoć, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini, Đukanović je rekao da nije u sukobu interesa.

„Činjenice rodbinskih odnosa mojih ili bilo kog drugog predstavnika vlasti sa nekim od akcionara Prve banke ili bilo kog drugog bankarskog subjekta ne smeju da budu razlog da ta banka ima neravnopravan položaj na tržištu, pa ni kada je reč o primeni naznačenog zakona. U suprotnom, deponenti te banke, pravna i fizička lica i njeni akcionari bili bi dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na deponente i vlasnike drugih banaka. To bi značilo i direktno kršenje zakona jer zakoni ne mogu selektivno da se primenjuju. Dakle, odbacujem insinuaciju koju ste izrekli u svom pitanju o tome da je ovo potez kojim ja prevashodno brinem o svojim interesima“, kazao je Đukanović.

Pročitajte još:

Nakon objave teksta, portal Nova.rs stupio je u kontakt sa novinarom i autorom teksta sa portala „Vijesti“ Srdanom Kosovićem, koji je za naš portal kazao da nije bilo potrebno puno vremena da se ova priča sklopi.

„Objavljena je čim su zaokruženi svi elementi i čim je priča zadovoljila standarde za objavu, „tu nema veće misterije od standardne novinarske procedure“, rekao je Kosović.

Upitan šta ovo istraživanje otkriva o dugogodišnjoj vladavini Mila Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista, kazao je da novi podaci potvrđuju sve ono što je godinama bilo objavljivano u formi dokaza ili osnovanih sumnji.

„A to je da je Đukanović oduvek pretpostavljao državni interes i novac poreskih obveznika ličnim interesima, uključujući njegovu užu i širu familiju, kumove i prijatelje. I da je kroz različite finansijsko-pravne malverzacije i akrobacije to pokušavao da sakrije“, zaključio je novinar.

BONUS VIDEO Jakov Milatović i Milo Đukanović pred drugi krug predsedničkih izbora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare