Foto: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO

Ruski osvajači odveli su više od 1.000 ukrajinske dece iz Marijupolja u Rusku Federaciju i to nije konačan podatak, utvrdio je danas Nikola Komarovski, advokat Harkovske grupe za zaštitu ljudskih prava, tokom predstavljanja podneska Međunarodnom krivičnom sudu o genocidu nad ljudima u Marijupolju od strane ruske vojske.

„Povodom ovog podneska, svi podaci o deportaciji dece preuzeti su iz otvorenih izvora. Trenutno je teško navesti tačan broj, jer se na osnovu nekih publikacija (u ruskim medijima) govori o više od hiljadu takve dece. Međutim, prilično je teško navesti tačnu brojku za grad Mariupolj. Ali znamo za ove slučajeve“, rekao je Komarovski, prenosi Ukrinform.

Što se tiče stvarnih podataka, kazao je on, poznati su slučajevi odvođenja dece iz grada Marijupolja u sportsko-rekreativna odmarališta i kampove u Rusiji.

Marijupolj Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

„Poznato je da su deca učila direktno u kampovima kako ne bi prekidali obrazovni proces. Ali, kao što možemo da pretpostavimo, ovaj proces je bio u skladu sa ruskim sistemom. Deca se uče ruskoj verziji istorije, govorilo im se o događaji koji se dešavaju u Ukrajini sa stanovišta Ruske Federacije“, rekao je advokat.

Kako je naveo, deca, koja su živela u Ukrajini i učila na svom maternjem jeziku, dospela su u sasvim drugu sredinu, gde se njihov maternji jezik jasno doživljava kao neprijateljski.

Komarovski je napomenuo da su prvi pasoši izdati ukrajinskoj deci u Moskovskoj oblasti 5. jula 2022. godine, a u grupi su bila i deca iz Marijupolja.

Marijupolj Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

„Postojala je i publikacija na sajtu ruskog odeljenja za porodicu i detinjstvo, koja je ukazivala da je više od 1.000 dece iz ’oslobođenog Marijupolja‘ pronašlo nove porodice u pojedinim regionima Rusije“, rekao je on i dodao da se pominju Tjumenska, Irkutska, Kemerovska oblast i Altajska teritorija.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je saopšteno, predstavnici Harkovske grupe za zaštitu ljudskih prava izneli su Međunarodnom krivičnom sudu pravno utemeljen podnesak o genocidu nad ljudima u Marijupolju od strane ruskih osvajača.

Radna grupa, koju su činili tim Harkovske grupe za zaštitu ljudskih prava i građani Marijupolja koji su otišli, zajedno je prikupila informacije o zločinima Rusa i napisala odgovarajući podnesak koji će biti dostavljen Međunarodnom krivičnom sudu.

Harkovska grupa za zaštitu ljudskih prava je jedna od najstarijih ukrajinskih organizacija za ljudska prava, podseća kijevska agencija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar